Naša reč prva skenirana

LESKOVAC

 

Istorijski arhiv u Leskovcu  nabavio je uredjaj za digitalizaciju koji je vredan 2.456.345 dinara.

zahvaljujući  Ministrstvu kulture I informisanja.

Ova ustanova je u martu mesecu na konkursu Ministarstva informisanja i kulture konkurisao projektima „Digitalizacija arhivske građe“ i „Mikrofilmovanje arhivske građe“.

 

„Nabavka uređaja za digitalizaciju je okončana i arhiv kreće sa radom”, rekla je direktoraka  Istorijskog arhiva Marija Lazarević.

„Ovaj uređej nam je jako bitan, jer smo u prethodnim pokušajima da vršimo digitalizaciju koristili stare i jeftine skenere A3 formata, kao i digitalne aparate. Pri tom smo nalazili na velike probleme, kao što je čuvanje, osvetlenje, brzina skeniranja, veličina tih fajlova..Ovim uređajem prevazilazimo te probleme i započinjemo savremenu digitalizaciju arhivske građe. Zainteresovani istraživači i građani će tako imati lakši i brži pristup koju koriste u naučne i druge svrhe. Ovim procesom se sprečava i proces propadanja građe usled čestog korišćenja, a sam skener omogućava prosečnom korisniku da uradi i do 1000 skenova u toku jednog radnog dana“ rekla je direktorka Lazarević i dodala da je prioritet crkvene knjige, a kasnije i arhivska građa i fondovi koji su arhivistički sređeni.

Puštajući svečano skener u rad gradonačelnik Goran Cvetanović napravio je prvi sken i pritom rekao da Istorijski arhiv Leskovca čuva osnovni i nezamenljivi deo kulturnog nasleđa sa područja grada Leskovca i opština Lebane, Bojnik, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava, te je zbog toga ova ustanova veoma značajna za našu lokalnu samoupravu i čitav okrug.

skeniranje-nasa-rec-1

Inače, medju prvima je  skeniran stari komplet leskovačkog nedeljnika Naša reč.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare