Stefanović: Radi se na ponovnom uvođenju redovnog služenja vojnog roka u Srbiji

NIŠ

 

Radi se na ponovnom uvođenju redovnog služenja vojnog roka u Srbiji, međutim kad će do toga doći još se ne zna, kaže ministar odbrane Nebojša Stefanović. Na svemu tom se radi i to je realna potreba vojske jer nam je potrebno još vojnika. Ministarstvo odbrane priprema normativna, zakonska rešenja i podzakonske akte, dodao je ministar.

 “Generalđtab je dao ozbiljno mišljenje o tome  zbog čega smatraju da nam je potrebno uvođenje redovnog služenja vojnog roka. O tome smo dosta razgovarali a o tome je vođena i javna rasprava”, kazao je ministar odbrane Nebojša Stefanović tokom boravka u Nišu.

                             Istovremeno se sa Generalštabom razmatra da li ima dovoljno kasarna za smeštaj vojnika i da li ima dovoljno ljudi za njihovu obuku.

                          “Razmišlja se i različitim modelima služenja redovnog vojnog roka. U tom smislu  se razmatraju i ekonomske mogućnosti zemlje, da li ćemo nešto od toga moći da platimo kroz njihove plate, a mora da se razmišlja i o poslodvcima tih ljudi. Tema je složena, a kada donesemo ovu odluku hoću da to bude odluka koju ćemo detaljno obrazložiti”, istako je Stefanović.

                          Odluka o redovnom služenju vojnog roka nikad nije ukinuta već je samo zamrznuta.

                            “Pored mog opredeljenja da mislim da je to zaista važno i potrebno, to jeste i realna potreba vojske. Nama treba još vojnika i drago mi je da vidim povećanje broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, ali naravno da još uvek nije dovoljno”, rekao je Stefanović i dodao:

                            “Ne želim da oni doživljavaju da dolaze u vojsku da bi očistili ovo parče piste ili kosili travu. Nama oni trebaju u vojsci da bi naučili vojničku veštinu i da bi naša vojska imala vojnike na koje može da računa i da smo spemni da branimo svoju zemlju u slučaju da to bude potrebno.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare