Stanković (Narodna stranka): U subotu moramo da pokažemo protivljenje Rio Tintu i svemu što vlast predstavlja

NIŠ


Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Niš Đorđe Stanković pozvao je danas građane Niša i cele Srbije da u subotu izađu na protest i mirno iskažu nezadovoljstvo zbog planiranog otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto i zakona o eksproprijaciji i referendumu koji će „olakšati trovanje zemlje, vode i vazduha“.

„Duh slobode se širi po celoj Srbiji. Masovni protesti će uliti nadu u promene, a najave sukoba odvraćaju ljude od protesta, i zato bi mirno trebalo da pokažemo naše protivljenje pretvaranju naše zemlje u zatrovanu rudarsku koloniju“, rekao je Stanković za portal „Južne vesti“.

„Rio Tinto i zakoni o referendumu i eksproprijaciji su za predsednika Srbije Aleksandra Vučića ono što je za predsednika Crne Gore Mila Đukanovića bio zakon o verskim zajednicama i protesti u Srbiji će biti sve masovniji“, dodao je Stanković.

Stanković je pozvao policiju da radi svoj posao, jer policajci dobijaju plate od poreza koji plaćaju i građani koji se protive politici vlasti, umesto da svojim nečinjenjem dopusti huliganima dozvoli da čekićima i motkama prebijaju građane.

Predsednik niškog odbora Narodne stranke istakao je da Rio Tinto namerava da se proširi po celoj Srbiji, a da vlast to dopušta zakonom eksproprijaciji, koji omogućava „postepeno otimanje zemlje za iskopavanje litijuma“.

„Nemačka i Češka imaju više litijuma od Srbije, ali je Srbija najlakša za manipulaciju, jer autokratska i korumpirana vlast može da kaže ’ja ću to da ti završim’. Nije poenta samo u otvaranju rudnika, nego i u tome što će ljudi postati izbeglice ne samo zbog ekonomskih razloga, već i zato što neće moći da dišu čist vazduh“, rekao je Stanković.  

Stanković je naveo da Niš u poslednjih deset godina ima jedan od najmanjih gradskih budžeta po glavi stanovnika, odnosno duplo manje od Beograda i Novog Sada po glavi stanovnika.  

Predsednik Niškog odbora Narodne stranke dodao da je budžet Niša 2021. godinu iznosio 11,7 milijardi dinara, od kojih je ostvareno oko 10 milijardi, dok je samo pet odsto potrošeno za kapitalne investicije – dva kružna toka kod „Delte“ i popločavanje mosta u centru grada.

„Stav Narodne stranke je da je Nišu potreban budžet od 30 milijardi dinara da bi mogao da se razvija“, rekao je Stanković.  

Stanković je podsetio da će akva park u Nišu koštati dve milijarde dinara, odnosno 18 miliona evra, i dodao da je to projekat koji ne zarađuje, nego troši.

„Nemamo ništa protiv akva parka, naravno, ali je postojeći projekat predimenzioniran. Novcem koji je predviđen za akva park moguće je sprovesti pet različitih kapitalnih projekata i da svi uđu u iznos od dve milijarde dinara, a značajniji su od akva parka“, zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare