Stanari zgrade u Knjaževačkoj ukrasili ulaz a  deci podelili  paketiće

NIŠ

Novogodišnju dekoraciju na ulazu zgrade u Knjaževačkoj ulici  u Nišu stanari su sami postavili, a juče su podelili  deci i paketiće. Zgradu ne ukrašavaju samo pred praznike, već se trude da uvek bude sređena, pa imaju i likovni atelje i malu teretanu. Prvi upravnik zgrade Zvonimir Vasković kaže da je ideja da svima bude lepo, ali i da deca na vreme steknu stambenu kulturu i nauče da čuvaju prostor u kome žive. Sam ulaz prepun cveća koje je sada dodatno upotpunjeno i novogodišnjom jelkom kao i novogodišnjim ukrasima često zbuni prolaznike i goste koji dolaze kod stanara. Prvi ulaze misliće da je tu prodavnica cveća, a drugi se pitaju da nisu pogrešili pa umesto u ulaz zgrade otvaraju vrata cvećare.

                                  Stanari su sa ukrašavanjem zgrade počeli pre nekoliko godina, a od pre tri godine dele i novogodišnje paketiće mališanima iz zgrade. Tako je bilo i 25.decembra uveče kada je mališane u posebnoj prostoriji za to koja služi za sastanke kućnog saveta dočekao lično Deda  Mraz sa vojim malim pomoćnikom, Vilenjakom.

                                Deca su dobila paketiće koji su prižljivo pripremljeni, posebno za devojčice i posebno za dečake. Da bi dobila paketić deca su morala ili da odrecituju ili da otpevaju neku pesmicu, a onda bi usledilo i slikanje sa Deda Mrazom. Tako se sve pretvorilo u malu pripredbu koju su pripremili sami stanari.  Inicijator svega je Zvonimir Vasković, oficir u penziji i stanar zgrade.

                                „Na ovaj način želimo da damo  pozitivne primere mladima, posebno u ovom vremenu kada je u ofanzivi dehumanizacija i otuđivanje. Najmanje što možemo je da im damo primer da druženje, odnos među ljudima, ljubav, pažnja, čine osnovu svakodnevnog zadovoljstva i svakodnevni život. Najbitnije da to gotovo  ništa ne košta ili vrlo malo, ali je mnogo vredno za onoga kome se daje. Milosrđe i davanje je poklon sebi, onaj ko daje lepo se oseća“, kaže Zvonimir Vasković i dodaje da je nakon podele paketića organizovana i žurka za decu na kojoj su se oni družili, igrali, pevali.

                               Paketiće dele mališanima od pre tri godine, a godinu dana ranije motivisali su decu da rade radove, crteže ili nešto drugo.

                               „Od dečijih radova u holu zgrade pravimo izložbe od dečijih radova.Radovi su izloženi i u celoj zgradi, od haustora do poslednjeg sprata. Njihovi radovi ulepšavaju stepenište zgrade, a osim toga to je  primer za decu da od malih nogu nauče da žive u čistom i uređemom prostoru, da vode računa  i da čuvaju mikro sredinu u kojoj žive. Nastojimo da dečicu od malena naučimo da su druželjubivi i da nisu sebični jer su to osnovne ljudske osobine  koje treba negovati od malih nogu“, ističe Vasković.

                             Stanari  se trude se da zgrada bude uređena  tokom cele godine, ali su mislili i na slobodno vreme stanara pa su u podrumu zajedno napravili i mini-teretanu, likovni atelje i kutak za finansije. Zajedničke prostorije u zgradi sami kreče, na svakih nekoliko godina fasadna cigla u hodnicima zgrade se premaže posebnom bojom pa izgleda kao da je juče postavljena, a na svakom spratu su slike koje su napravila deca. Po hodicima ne smaju da se ostavljau stvari. Samo je majkama sa malom decom dozvoljeno da ostave kolica na za to predviđeno mesto kako ih ne bi nosile uz stepenište.

                          „Upravo mikroceline kao što su ulazi u zgrade su vrlo bitne jer čine jednu zajednicu i odnos u zajednici. On može da se gaji samo uz malo volje i strpljenja. Važno je da prihvatamo ono što je pozitivno. Komšije međusobno sarađuju i to je dobro jer je prvi komšija najbolji rođak, on je tu prvi koji vam se nađe kada vam je nešto potrebno“, kaže Zvonimir Vasković.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zvonimir Vasković
Zvonimir Vasković
1 godina pre

Slika sa malom jelkom nije naša. Ostale slike to dokazuju, ipak oni su “najuređeniji ulaz u gradu”. Krivica je naša jer se nismo prijavili a i organizatora jer nije obavestio sve Stmbene zajednice. Ako je cilj podizanje stambene kulture onda je apsolutni promašaj u “Marketingu”. To vam je kao” namigivanje devojci u mraku – samo vi znate šta radite”. Školski primer “pogrešnih ljudi na pravom mestu”. Novo masovno zanimanje “opšti specijalista ali verni član”. Neka nam je Bog u pomoći. Lepo je rekao Pašić:” Spasa nam nema ali propasti nećemo”.