Šta će biti na gradskom trgu?

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, direktor JP „Urbanizam i izgradnja“ Novica Nikolić i arhitekt Suzana Grebenarević su obišli radove na izgradnji centralnog gradskog trga. Suzana Grebenarević, glavni projektant trga, iznela je neke od detalja ovog projekta rekavši da okosnicu ovog trga čini nekadašnja ulica starog Leskovca, ulica Kralja Petra Prvog.

„Ona je istaknuta posebnim popločanjem. U godinama koje slede mi možemo potencirati i objekte koji su bili sa leve i desne strane ulice, to je jedna koncepcija koja je davno usvojena, još 2014. godine i oko nje se razvila čitava ova priča – da imamo ovaj centralni deo koji je javni, manifestacioni i gde će se održavati sve – letnji bioskop, koncerti, šta god grad i sve institucije zamisle. Trg je popločan granitom, najčvršći kamen, najizdržljiviji, posebno obrađen štokovanjem, istaknute su i neke linije koje su pod normalu na ulicu, tako da odslikavaju parcelariju koja je nekada bila na ovom području između dva rata. Vrlo je bitno istaći da smo mi mnogo radili na ozelenjavanju drvećem, što sasvim sigurno doprinosi mnogo većem komforu i mnogo većoj ugodnosti od samo travnatih površina, nadamo se da će to u godinama koje slede da razvije svoje krošnje. Radi se o platanima duž samog trotoara Bulevara oslobođenja. Imamo i crvenolisni i žutolisni jasen, ovde je već vidljiva magnolija, zimzelena, ginko drvo koje treba da zasadimo na delu pozornice, a u žardinjerama klupa biće i lavande. Što se tiče zelenih površina one su u sistemu zalivanja ili je kap po kap sistem, tamo gde nije bilo moguće postaviti sistem zalivanja. Fontana, koja je pre nekoliko meseci puštena u probni rad, će osim mlaznica imati i svetlost u svim bojama što će omogućiti obeležavanje svetskih i nacionalnih praznika koji podrazumevaju ovakav vid obeležja. Drugi značajan objekat je pozornica koja ima tehničke prostorije za sisteme za zalivanje, fontane, napajanja, telekomunakacije i vodovod i kanalizaciju, a postoji i prostorija u kojoj će moći da se skladište razni rekviziti koji će se koristiti prilikom održavanja brojnih leskovačkih manifestacija. Pored objekta Doma sindikata nalazi se podest za pilon obeležje koje će konkursom biti izabrano naknadno. Prijave na konkurs za odabir idejnog rešenja svi umetnici, arhitekte mogu poslati kako bi se pronašlo najbolje rešenje, a detalji o konkursu se nalaze na sajtu JP „Urbanizam i izgradnja“ i na sajtu Odeljenja za javne nabavke.“

Uređuje se ukupno 11.000 metara kvadratnih, u šta spadaju trotoari i prostor između Doma sindikata i Robne kuće, popločava se granitom, a na obodima zelenih površina biće postavljeno šezdesetak granitnih klupa sa drvenim sedištima, dok će na betonskom postamentu koji se nalazi na ulazu u park, biće postavljen reljefni odlivak starog Leskovca, od mosta do sadašnje ulice Koste Stamenkovića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare