Ruska delegacija boravi u Vranju

VRANJE

U Vranju danas borave predstavnici Ambasade Ruske Federacije i Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu. Oni su u poseti Vranju povodom izložbe „Povratak generala – 145.godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“, koja je večeras otvorena u tom gradu.

Za delegaciju prijem su priredili zamenica gradonačelnika Zorica Jović i predsednik Skupštine Dejan Tričković.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što je Vranje domaćin jedne ovako značajne postavke, zamenica gradonačelnika je rekla da Grad Vranje sa Rusijom i Ambasadom te zemlje u Srbiji i ima veoma uspešnu saradnju.

Ona je podsetila da je Vranje učesnik Sveslovenskog kongresa u Sankt Petersburgu, da su ovdašnji učenici prisutni na takmičenjima koji se organizuju u Rusiji. Ukazala je i na činjenicu da se u školama

velika pažnja posvećuje izučavanju ruskog jezika i da je u Gimnaziji „Bora Staković“ otvoren ruski kutak.

„Veze između dva naroda su neraskidive i na nama je da ih što više jačamo“, istakla je Jović.

Podsetila je i na podršku u rekonstrukciji OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i na dogovore o otvaranju Ruskog centra na nivou lokalne samouprave.

Goste je upoznala i sa kapitalnim investicijama koje se realizuju na teritoriji grada Vranja.

Predsednik Skupštine Tričković je istakao značaj negovanja tradicionalnog prijateljstva između dva naroda.

Gosti su se zahvalili na gostoprimstvu i izrazili interesovanje za pospešivanje saradnje u svim oblastima.

Prijemu su prisustvovali i prof. dr Aleksej Timofejev, autor izložbe, Zoran Antić, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Izabela Savić, gradska većnica i Zoran Najdić, direktor Javne biblioteke „Bora Stanković“.

U nastavku posete gosti su boravili u selu Korbevac gde su na spomenik ruskim vojnicima Kubanske kozačke vojske položili vence.

Počast su odali i generalu Vasiliju Logvinovu na Šapranačkom groblju u Vranju.

U ruskoj delegaciji su bili prvi sekretar Ambasade Ruske federacije Igor Kiselev, zamenik izaslanika odbrane Ruske federacije pukovnik Evgenij Anpilov, direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov, viši savetnik Georgi Engelhardt i autor izložbe koja je priređena u Vranju prof. dr Aleksej Timofejev.

Oni su danas obišli i Pedagoški fakultet, Gimnaziju “Bora Stanković” i Saborni hram Svete Trojice.

Centralni događaj bio je večerašnje otvaranje izložbe „Povratak generala – 145 godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“ u Pozorištu „Bora Stanković“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare