Srednjoškolci osmislili uslugu za putnike niškog aerodroma

NIŠ

Ideja o plasmanu uređaja koji omogućuje korisnicima aerodroma u Nišu da pre, tokom i posle leta dobiju sve informacije, kontaktiraju stjuardese ili plaćaju proizvode i usluge na aerodromu i u avionu, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u utorak u Leskovcu.

Takmičenje je okupilo 110 učenika iz 22 srednje škole iz jugoistočne Srbije, i to: Aleksandrovca, Blaca, Bojnika, Knjaževca, Kuršumlije, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana i Zaječara, a pobedu je odneo tim koga su činili učenici Ekonomske škole u Kuršumliji, Umetničke škole i Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu, Srednje škole “Sveti Trifun” u Aleksandrovcu i Tehničke škole “Rade Metalac” u Leskovcu.

“Proizvod koji smo osmislili ima namenu da omogući putovanje avionom bez stresa i opterećenja. Naša ciljna grupa su svi korisnici niškog aerodroma a prilagođen je i potrebama osoba oštećenog vida ili potpunog nedostatka istog”, dodaju Nikola, Marija, Aleksandra, Mladen i Nikola – članovi pobedničkog tima.

Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje problema koji im je postavljen i kreirali biznis planove koje su na kraju dana prezentovali članovima žirija.

“Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru a pobednici finala će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2017. u Beogradu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre osam godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta i UniCredit banke čiji su zaposleni bili i poslovni mentori timovima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare