Srednjoškolci napravili jestivi plastelin

NIŠ

 U Nišu je održano Regionalno takmičenje učeničkih kompanija iz škola sa jugoistoka Srbije. Preduzetnički duh pokazali su učenici iz 24 škole, a srednjoškolci su iz Niša, Pirota,  Aleksinca, Sokobanje, Svrljiga, Leskovca,  Bojnika,  Kuršumlije, Zajačara. I ovog puta su mladi pokazali da su puni korisnih  i tržišno prihvatljivih ideja koje su prezentovali članovima žirija. Tri pobedničke kompanije sa ovog takmičenja odlaze na nacionalno takmičenje u Beogradu gde će se sresti sa vršnjacima i iz ostalih delova Srbije, a najbolji sa državnog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju i Istambulu.

                    „Takmičenja se održavaju u pet regiona Srbije i na svakom ćemo izabrati tri najbolje kompanije koje će se takmičiti  maja u Beogradu na nacionalnom takmičenju.Danas nam se predstavljaju  24  kompanije koje se predastavljaju proizvodima koje rade ili uslugama koje nude, bave se i aplikacijama i hranom i svime. Nema nikakvog ograničenja da škola koja je  poljoprivredna, recimo, ne može da napravi nekakav informaciono-tehnološki razvojni projekat koji će biti neka aplikacija“, kaže Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji u čijoj je organizaciji takmičenje.

                     Prema nejgovim rečima osnovni cilj učeničkih kompanija je da svaki srednjoškolac pre ili kasnije prođe kroz neko preduzetničko isksustvo.

                     „Program Učeničke kompanije proglašen za  najkvalitetniji program u sferi preduzetničkog obrazovanja. Ono što želimo jeste da sve ono što su mladi naučili u obrazovnom sistemu  pokušaju da primene . Primenjujući ta znanja i grešeći u tome ustvari  uče te „meke“ veštine koje im sutra poslodavci traže i društvo u kome će da posluju a oni to treba da razumeju. Oni su sada u dobu u kome apsolutno obro mogu da razumeju kako se to radi ali moramo im dati priliku da to i urade“, ističe Darko Radičanin.

                   Učenička kompanija „Playeat“ je iz Pravno-poslovne škole u Nišu i bavi se proizvodnjom ručno pravljenog jestivog plastelina koji je zdrav i služi za  razvijanje fine motorike  kod dece starije od tri godine.

                    „Plastelin koji mi radimo posebnu primenu ima u radu sa decom sa smetnjama u razvoju i autizmom. Uostalom, dobar je za svu malu decu za koje roditelji brinu dok se igraju plastelinom da ga ne bi progutali. Jestivi plastelin i da stave u usta nije strašno jer je napravljen od jestivih sastojaka i ukusan je. Trudimo da se  plastelin pravimo od zdravih namirnica, to je med, heljdino mleko u prahu is ličnih namirnica koje su zdrave“, kaže Petra Cvetkov iz Pravno-poslovne škole u Nišu.

                  Učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca predstavili su se na takmičenju „Hodajućom kantinom sa eko česmom“, koja umesto električne  korsiti energiju iz obnovljivih izvora, sunce i vetar,  a u proizvodnji prehrambenih proizvoda oslanjaju se na resurse iz škole.

                   „Jedan od proizvoda u Eko –kantini je i sladoled koji pravimo od bundeve ili kabak što na turskom znači bundeva. Pravimo ga od soka od bundeve, meda i limuna. Proizvod je namenjen svim ljudima, a dobar je i u lečenju nekih bolesti. Recimo smanjuje šećer u krvi a mogu da ga koriste svi“, objašnjava Isidora Stanković.

                     Organizacijom prevoza učenika od kuće do škole  uz mogućnost plaćanja karte reciklažnim meterijalom bavili su se učenici Ekonomske škole u Nišu u okviru Učeničke kompanije „BuStudy“.

                     „Na taj način kompanija obavlja svoje dve delatnosti, pružanja usluge prevoza ali i prikupljanjem reciklažnog materijala“, kaže Aleksandar Dimitrijević, uečnik Ekonomske škole u Nišu.

                     Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare