Pismo podrške tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i apel za proaktivno reagovanje  Državnog veća tužilaca

BEOGRAD

Povodom javnog istupanja zamenica javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojane  Savović i Jasmine Paunović, Nacionalni konvent o EU pruža podršku tužiteljkama i svim drugim  tužiocima koji su se našli u sličnoj situaciji, uzimajući u obzir da ovo nisu prvi slučajevi premeštaja  u Višem javnom tužilaštvu, otkako je za Višeg javnog tužioca izabran Nenad Stefanović. 

Podsećamo da se premeštaji ovog tipa vrše godišnjim rasporedom, te ukazujemo da se u ovim  vanrednim premeštajima, u skladu sa javno dostupnim informacijama, izvesno radi o kršenju  procedure predviđene Pravilnikom o upravi u javnim tužilaštvima. 

Problem nedovoljno obrazloženih razloga za premeštaj u druga odeljenja ili druga javna  tužilaštva, bio je i razlog da nakon reakcija tužiteljki, trideset sedam zamenika tužilaca Prvog  osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu pošalje je Državnom veću tužilaca peticiju, šest zamenika  iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, kao i sedamnaest zamenika tužioca Trećeg javnog  tužilaštva u Beogradu, kojom žele da javno pruže podršku koleginicama iz Višeg javnog tužilaštva  u Beogradu. Podršku su pružili i stručna udruženja, organizacije civilnog društva i advokati. Ovo  dodatno ukazuje na to da nije reč o pojedinačnim i nasumičnim slučajevima premeštaja, budući  da taj premeštaj nisu ni tražile, već o situaciji koja se ponavlja i to najčešće tužiocima koji rade na  važnim slučajevima sa elementima korupcije.  

Poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca u svom saopštenju od 27. februara 2023.  godine naveo je da se ne može “na nesumnjiv i pouzdan način utvrditi sadržina neprimerenog  uticaja” u postupcima Višeg javnog tužioca i prve zamenice višeg javnog tužioca u Beogradu, te  da će radi davanja ocene da li se radi o neprimerenom uticaju ili pitanju organizacione prirode  morati da izvrši dodatne provere i prikupi podatke i relevantne dokaze.  

Pozivamo Poverenika i Državno veće tužilaca da obezbede uslove za izjašnjavanje zamenika  javnog tužioca i da u što kraćem roku, u interesu javnosti, ispitaju sve elemente neprimerenog  uticaja i deluju proaktivno. Važno je da instutucije reaguju na vreme, kako bi se izbegla  politizacija..U duhu nedavnih izmena pravosudnih zakona, čija primena još nije počela,  podsećamo i na to da je cilj bio oslobađanje sudstva i tužilaštva od neprimerenog uticaja koji  dolazi od drugih grana vlasti, od izuzetnog je značaja obezbediti prostor za nezavisno i samostalno delovanje predstavnika pravosuđa. Zato je neophodno zaštiti tužiteljke kao i sve  tužioce posebno koji rade na osetljivim i predmetima sa koruptivnim elementima i omogućiti  zaštitu i od neprimerenog uticaja i onih koji su im hijerarhijski nadređeni.  

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji 

na inicijativu Radne grupe NKEU za Poglavlje 23

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare