Srbija na 33. mestu u svetu po zastupljenosti organizovanog kriminala

BEOGRAD-SARAJEVO

Srbija je na 33. mestu i druga od evropskih zemalja medju 193 članice Ujedinjenih nacija po zastupljenosti organizovanog kriminala, BiH je na 49, Crna Gora na 45. poziciji, Severna Makedonija 74, Hrvatska 85, a Slovenija 132, podaci su Globalnog indeksa za 2020. godinu.

 Prema podacima Globalnog indeksa organizovanog kriminala, BiH je pozicionirana na 49. mesto sa 5,89 indeksnih poena, a medju 44 evropske zemlje peta je na listi. Navodi se da grupe mafijskog tipa imaju značajnu zaštitu od političkih ličnosti i tužilaca u Srbiji, a dokaz toga je da nisu procesuirani istaknuti slučajevi trgovinom drogom ili ubistava. Takodje se ukazuje da u Srbiji postoji jaka veza izmedju kriminalnih aktera i poltičara, posebno u medijima i privatizaciji u javnim nabavkama koji kriminalcima obezbedjuje temeljnu zaštitu. Političkiim sistemom zemlje i institucijama, uključujući krivično-pravnim institucijama, dominira vladajuća stranka, bez efikasnog nadzora opozicije, navodi se u izveštaju. U izveštaju se navodi da kriminalni akteri iz Crne Gore  u obliku grupa mafijaškog tipa dominiraju kriminalnimprivredama i donose veliki deo nasilja u SRbiju, da ruski kriminalni akteri imaju jak uticaj u kriminalnom svetu, i da se javlja rastući kriminalni uticaj iz Turske, posebno u Sandžaku. Srbija je kako se navodi Srbija je mesto porekla, tranzitna tačka i destinacija za trgovinu ljudima. Ona je i centar za ilegalnu trgovinu oružjem sa velikom količinom oružja koje se preusmerava u ilegalno tržište. Srbija se označava kao mesto gde je rasprostranjena trgovina heroinom, kanabisom, sintentičkimm drogama,  da je tranzitna destinacija za kokain, gde vodeće srpske kriminalne grupe saradjuju sa grupama iz Crne Gore. 

Za BiH se ističe se da su akteri kriminala u BiH domaća mafija, organizovane kriminalne mreže, strane kriminalne grupe, ali i državni zvaničnici. Oni imaju značajnu ulogu u svetskom kriminalu, posebno kada je reč o trgovini heroinom i oružjem. Navodi se da je većina mafijaških mreža u BiH podeljena po nacionalnoj liniji, ali da oni usko saradjuju. Još se dodaje da mnogi kriminalni akteri uživaju zaštitu od pojedinaca koji se nalaze u državnom aparatu, kao i da su “neki članovi kriminalnih grupa su zaposleni u državnim institucijama, dok su drugi članovi dominantnih političkih stranaka”. Navedeno je da je BiH važna tranzitna i skladišna zemlja za droge poput heroina i kanabisa koji idu u Evropu, ali i u nešto manjoj količini MDMA i ekstazi. Kanabis se iz Albanije transportuje u BiH odakle se krijumčari u zemlje Zapadne Evrope.

Navodi se da je tržište kokaina manje prisutno u BiH, ali da su uočene povezanosti kriminalnih organizacija u Republici Srpskoj i latinoameričkih trgovaca ovom drogom.

Kada je reč o trgovini ljudima, navodi se da je BiH važna zemlja za prebacivanje osoba kineskog, indijskog i turskog porekla, koje su žrtve seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada.

Dodaje se da su žrtve seksualne eksploatacije i trgovine i žene i devojke iz BiH, kao i da su toj zemlji posebno marginalizovani Romi.

U BiH je zastupljen i ekološki kriminal, a uglavnom se odnosi na trgovanje drvetom i drvnim preradjevinama, kao i nezakonito ubijanje i proizvodnju mesa od zaštićenih životinja.

Autor: AP

Izvor: Beta

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare