Spasić: Sudije i sudjenje u službi fudbala

LESKOVAC-NIŠ-VRANJE-VLASOTINCE-BOJNIK

Fudbalska lopta, za prvenstvene bodove, zakotrljaće se, ovog vikenda, u subotu 16.kolom u zoni ,,Jug”, koja je pod ingerencijom Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.

Jesenji deo prvenstva, po mnogima, protekao je u granicama sportske korektnosti, i nije bilo, kao nekad, žalbi na suđenje i sudijske odluke.

U zoni ,,Jug” posebno će biti interesantna borba za prvo mesto, gde su, još jesenas, kandidaturu istakle tri prvoplasirane ekipe.

Vodeća Pčinja iz Trgovišta ima dva boda viška u odnosu na drugoplasiranu Vlasinu i tri boda više od bojničku Pustu reku.

U želji da se domognu šampionskog Olimpa, sve ove tri ekipe dobro su se u pauzi prvenstva pripremile u svim segmentima za nastavak borbe za najviši plasman.
I sama fudbalska organizacija FSRIS nije sedela skršetenih ruku, pa su tako i organizovani izbori u svim strukovnim organizacijama FSRIS.

Održane su i konferncije klubova u sve tri zone, a uspešno su sprovedeni i seminari pred početak sezone.

I, sve je, tako, stavljeno pod konac i u najboljem redu .

Sada samo predstoji da sudije svojom pištaljkom u subotu od 15 časova označe početak prolećne prvenstvene trke za bodove.
Ninoslav Spasić dugo godina je delio, sa puno uspeha, fudbalsku pravdu na najvišem stepenu takmičenja u našoj zemlji.

Nedavno je ustoličen u fotelju prvog čoveka Stručne strukovne organizacije Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.

Sa puno uspeha i diplomatskog takta obavljao je jesenas posao komesara za suđenje u zoni ,,Jug”, a taj posao, nastaviće da radi i u drugom delu prvenstvene sezone, koja po običaju donosi mnogo vatre i neizvesnosti u pogledu plasmana ekipa.

“Jesenji deo prvenstvene sezone protekao je u izuzetno korektnoj i sportskoj atmosferi, gde nije bilo primedbi na suđenje od strane klubova, i zato iskazujemo zadovoljstvo svim onim što smo, do sada, uradili. Lista sudija je podosta mlada, njihov rad pratimo kroz mentor programe i činimo napore da oni svakim danom napreduju i budu sve bolji “, veli na početku razgovora, Ninoslav Spasić, komesar za suđenje u zoni ,,Jug” a sada i predsednik Stručne strukovne organizacije sudija Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.
JUGpress : Koja je i kakva je struktura i brojčanost sudija u zoni ,,Jug” ?

Na ,,A” i ,,B” listi imamo podjednak broj od 22 sudije i oni su veoma mladi, rođeni 1993 i 1994.godine, za tako težak posao kao što je deljenje fudbalske pravde na zonaškom ,,Jugu”.
JUGpress: Da li je bilo nekih problema u toku jesenje sezone ?

Bilo je, kako nije bilo. Na šta bi, to, ličilo da nema problema u fudbalskoj Srbiji, jer fudbalska igra je ,,živa” stvar, gde svi znaju kako se sudi i kako se presuđuje a gde su sudije, uglavnom, krive za neostvarene želje i planove pojedinaca i pojedinih klubova. Zaista, na sreću svih učesnika jesenjeg dela prvenstva nije bilo ozbiljnijih problema, a ono, i što je bilo, nije bilo nešto posebno teško. Te greške, bile su, uglavnom, plod neiskustva, tih, mladih sudija, a nikako plod zle namere.

JUGpress: Klubovi, a bogami i pojedinci, vrlo često znaju da vrše pritisak na sudije. Da li je, jesenas, bilo toga ?

Niko od sudija, jesenas, nije imao prijavu po tom pitanju. Bar, meni to niko nije prijavio, a ja sam bio i biću spreman da saslušam svakog od službenih lica, sudija i delegata i da se pozabavim tim problemom, naravno, u okviru fudbalskih propisa i zakona. Delegati pod dirigentskom palicom komesara za takmičenja Bratislava Ranđelovića, dobro su, jesenas, obavljali svoju dužnost, a naša su nadanja da će tako uspešno biti i u drugom delu prvenstva. Bilo je opravdanih izostanaka sa seminara, i svi oni koji se nisu sada na prvom seminaru pojavili imaće za četiri nedelje priliku da to učine na ponovljenom seminaru, upravo onako, kako je to regulisano fudbalskim zakonima i propisima.
JUGpress: Kako ste zadovoljni rezultatima na nedavno održanom seminaru za sudije i delegate ?

Sam seminar protekao je u najboljem redu i bez problema. Sudije a i delegati pokazali su potrebno znanje na testovima koje su imali i potpuno spremni ulaze u drugi deo prvesntvene sezone. Učesnike seminara posetio je i pozdravio izuzetno agilni i preduzimljivi predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, Novica Tončev, sa svojim saradnicima, od kojih, inače, imamo punu i pravu podršku u našem radu.
JUGpress: Vaša poruka sudijama i svim ostalim učesnicima fudbalskih nadmetanja u prolećnoj sezoni ?

Svima njima želim ostvarenje njihovih želja i planova. Ali, da to ostvare samo u obrisima sportskog nadmetanja i viteškog ponašanja i maksimalnog poštovanja sportskog fer pleja. Sudijska organizacija je samo prateći segment takmičenja i nadmetanja za prvenstvene bodove, a na igračima je, da na sportskom terenu, pokažu ko je bolji. Sudijska organizacija radiće timski i za dobrobit fudbala i fudbalskog sporta i tako ćemo uspeti da realizujemo sve zacrtane planove koje smo sebi postavili – uveren je Ninoslav Spasić, predsednik SSOS FSRIS i komesar za suđenje u zoni ,,Jug

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare