Socijalno ugroženi građani boraviće u delu Centra Mara

NIŠ

Socijalno ugroženi građani koji su do sada tokom zime bili smešteni u Gerontološkom centru u narednom periodu boraviće u delu Centra Mara, najavljeno je iz Grada. Većina roditelja i staratelja ne slaže se sa ovim predlogom i pokrenuli su peticiju protiv ove odluke, a krajem proteklog vikenda su se okupili u dvorišru ustanove kako bi o ovom pitanju razgovarali is a direktorom Ustanove Mara Milošem Ranšelovićem.

                         Planirano je da socijalno ugrožene osobe koje su bez doma borave u delu zgrade gde će na proleće funkcionisati usluga Predah od roditeljstva. Usluga neće zaživeti do proleća, jer se čeka licenca ministartva ali staratelji i roditelji ne dozvoljavaju da se ove prostorije koriste za tu namenu. Kako kažu, i sami već mesecima nemaju gde da ostave decu i traže da im se omogući da koriste te prostorije.

                      ‘’Roditelji su sa decom u kući sedam meseci. Čuvati decu u takvim uslovima sa svim onim što prati njihovu bolest je jako teško. Deca ovu situaciju teško podnose, roditelji ne idu na posao i svi su očekivali da dobiju pomoć od Ustanove Mara. Najvaljeno je da će deca biti podeljena zbog korone u grupama, ali bi u grupi bilo samo po petoro dece. Na taj način sagledano je samo 20 dece, ali 50 nije’’, kažu okupljeni roditelji.

                    Usluga “Predah od roditeljstva” ne može da bude realizovana zbog pandemije i zato što se licenca očekuje na proleće. Direktor ustanove ističe da ne mogu da obezbede boravak većeg broja dece zbog toga što u uslovima pandemije oni ne mogu da poštuju propisane mere.

                   ‘’Predah od roditeljstva počeće da funkcioniše onog trenutka kada dobijemo licencu. U procesu smo dobijanja licence, a jedan od uslova je bio da se objekat okonča i dobije upotrebna dozvola. Kako se šta završava tako podnosimo zahteve ministarstvu i onog trenutka kada budemo ispunili sve uslove dobićemo licencu i deca će početi to da koriste’’- kazao je Miloš Ranđelović, direktor Ustanove Mara.

                On je objasnio da deca ne mogu da korsite ostali deo objekta koji su koristili do sada jer su prostorije u njemu male i ne mogu da se obezbede sve propisane mere zaštite.

                 Ima i  onih roditelja koji se ne protive ovoj odluci.

                ‘’Dok se ne reši epidemiološka situacija prostor o kome se radi  može da bude ustupljen, ali da to ne bude trajno rešenje’’- kaže majka jednog korisnka usluga Ustanove Mara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare