SNS proslavio stranačku slavu

 

LESKOVAC

Sečenjem slavskog kolača članovi, simpatizeri i gosti drugih političkih opcija obeležili su večeras Svetu Petku, krsnu slavu Srpske napredne stranke.

 

Protonamesnik Zvonimir Živković govorio je o životu prepodobne mati Paraskeve, pritom blagosiljajući sve okupljene, želeći im sreću, radost i blagostanje. Domaćin slave Gojko Veličković pozdravljajući okupljene naznačio je važnost krsne slave kao autentične i autohtone srpske vrednosti, potkrepljujući to pričom o delu Spiridona Gopčevića „Stara Srbija i Makedonija“.

slava-sns-1 slava-sns-2

„MI smo vrlo retko i malo brinuli o Srbima van dijaspore, pa je na molbu bugarskog cara jedan umni čovek, Srbin, bio plaćen da ispita sastav stanovništva u južnoj Srbiji i Makedoniji. Spiridon Gopčević je koristio samo jednu stranu te istorijske istine da dokaže da na tom prostoru živi srpski narod. Ulazeći u kuće na putu od Beograda do Soluna pitao je ukućane da li slave slavu. Ako bi ljudi slavili, bili bi to Srbi. Po tim podacima koje je štampao prof. dr Radovan Papović, rektor Prištinskog univerziteta, mi smo pri kraju 19. veka imali 37% srpskog stanovništva u Solunu. Zato želim sve vas, kad se u ovakvo svečanom trenutku okupljamo, da zamolim da u ime sreće naše, ljudske, individualne, budemo jedni drugima prijatelji, da nosimo u sebi taj koren i tu dobrotu koju nam je ostavila sveta Petka, da se radujemo životu i da pobegnemo od zla koje uvek može da nas prati.“

slava-sns-4 slava-sns-3 slava-sns-5

Slava je preneta Bratislavu Pešiću, koji će sledeće godine biti domaćin.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sveti Georgije nije ubio aždahu! Eno je kod Svete Petke.
Sveti Georgije nije ubio aždahu! Eno je kod Svete Petke.
7 godine pre

Sećam se ko da je juče bilo, do pre nekoliko godina je bar polovina ovih upražnjavala isključivo Đurđevdan.