Nova Naša reč: Moje pismo ženama

LESKOVAC

 

Povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke, Nova Naša reč objavljuje pismo Suzane Dimitrijević, koja je svoje iskustvo sa ovom opakom bolešću, sa kojom se uspešno izborila, podelila sa čitaocima. Ona je upitila apel svim ženama da na vreme razmišljaju o svom zdravlju.

Na Dunavskom biznis forumu grad Leskovac dobio je priznanje „Zlatni ključ – otvoreni grad“, dok su priznanje „Lider konkurentnosti i održivog razvoja Podunavskog regiona“ po prvi put dobile tri kompanije sa juga Srbije, „Aktavis“, motel „Predejane“ i „Duvanska industrija Bujanovac“, o čemu piše najnoviji broj Nove Naše reči.

Najnoviji broj Nove Naše reči donosi intervju sa načelnikom Službe ginekologije i akušerstva dr Draganom Krstićem, koji govori o mnogim interesantnim temama vezanim za ovu oblast medicine: koliko se porađaja godišnje u leskovačkoj bolnici obavi, a koliko pobačaja, šta je to od aparata što je hitno potrebno obezbediti za ovu službu, na koji način država treba da zaštiti i podrži trudnice, kako bi se što više beba rađalo, kakve su tendencije kada je reč o maloletničkim trudnoćama, zašto je ove godine porastao broj beba koje majke ostavljaju nakon rođenja, da li se program „Bebi frendli“ pokazao efikasnim ili ne, kao i o tome kako funkcioniše matična služba pri odeljenju ginekologije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ponovo je boravio u leskovačkom kraju i posetio hladnjaču „Vule komerc“ u Šišincu, a u Donjoj Jajni mesaru Gorana Đorđevića. Ministar je tom prilikom obećao veći agrarni budžet i poseban status za nerazvijene delove zemlje prilikom dobijanja subvencija. On je govorio o mogućnostima izvoza srpske robe u Evropu, kao i o uvođenju oznake „Srpski kvalitet“.

Novica Nikolić, tehnički direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju, govori o zimskom održavanju puteva, čija sezona počinje 15. novembra. Za zimsku sezonu predviđeno je 20 miliona dinara, a angažovana je firma „Trejs PZP“ Vranje.

Odobr za prevenciju zavisnosti i borbu protiv verskih sekti najavio je svoje aktivnosti od oktobra ove do juna naredne godine. Osim aktivnosti koje su sprovođene i ranijih godina, posebna pažnja biće posvećena edukaciji roditelja o značaju prevencije, što će se od početka naredne godine organizovati po mesnim zajednicama.

Psiholog u Predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ Biljana Bošković za Novu Našu reč govori  o inkluzivnom obrazovanju, po čijoj primeni ova ustanova prednjači. U vrtićima Predškolske ustanove boravi 60-tak dece sa smetnjama u razvoju, sa kojima se radi po posebnim individualnim programima, piše Nova Naša reč.

Svečanom akademojom Tehnološki fakultet obeležio je 37 godina rada, a nagrade povodom jubileja dobili su profesori i studenti ove višokoškolske ustanove. O tome kako smenski rad utiče na decu i njihov razvoj za Novu Našu reč piše psiholog Vesna Karanfilović.

U Metalnoj školi održano zanimljivo predavanje o trgovini ljudima, strip Srđana Nikolića Peke proglašen je najboljin na salonu stripa u Velesu, dok su i brojni drugi leskovački strip autori osvojili nagrade, o čemu piše Nova Naša reč.

Nakon pauze od nekoliko meseci Nova Naša reč nastavlja sa feljtorom Save Dimitrijevića o ljudima i sokacima starog Leskovca, a tu je i novi nastavak feljtona autora Žarka Spasića „Leskovčani beogradske dijaspore“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare