Snima se serijal o istoriji Niša

NIŠA

U Nišu će uskoro početi da se snima serijal pod promotivnim nazivom “Ponosni na svoje korene” .

Serijal, čiji je pokrovitelj Grad Niš, sastojaće se od 15 epizoda, kao i od dvosatnog specijala koji će biti prikazan na Filmskim susretima 2018. godine.

Serijal realizuje kompletno niška ekipa. Reditelj je Bobi Rajković, scenarista istoričar Nebojša Ozimić, muziku je pisao Borislav Mladenović Ćaba, a producenti su Dragan Videnović i Miodrag Stojadinović.

Narator i promoter serijala je naš poznati glumac, rođeni Nišlija, Tanasije Uzunović. On će nas, svojim glasom i pojavom, voditi kroz vekove slavne istorije Niša.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu primili su danas u Gradskoj kući doajena srpskog glumiša Tanasija Uzunovića i ostale članove ekipe koja će u narednih godinu dana snimati televizijsku seriju „Istorija Niša“, od praistorije do danas.

“ Mi ćemo se truditi da budemo podrška u svakom smislu, koliko je to moguće, ne samo da bodrimo. Želimo da se što više pozitivnih stvari dešavaju u našem gradu. I prema Bogu I prema narodu smo dužni da zaštitimo ono što je najveće bogatstvo našeg naroda, a mi imamo kao ni jedan narod imamo čime da se ponosimo”, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović.

“ Mi smo krenuli sa mogućnošću da ljudi koji rade na ovom serijalu, da im učinmo dostupnim sve gradske resurse, da oni mogu da prikupe dovoljno materijala. Nama je veliko zadovoljstvo što ćemo podržati jedan ovakav projekat kakav je selijal o istoriji Niša koji se sastoji od 15 epizoda I svaka epizoda će obuhvatati jednu epohu. Ovo je nešto izuzetno, nešto što će pomoći da promovišemo naše kulturno istorijsko nasleđe”, rekla je gradska većnica Jelena Mitrovski.

Autor muzike je kompozitor Borivoje Mladenović, dok je autor loga ujedno i najmlađi član ekipe, učenica Umetničke škole Femija Miljković kojoj ovo I nije bio težek zadatak već  kako kaže”samo mućkanje mozgom i gotovo”.

“Radimo nešto po prvi put. Taj prvi put obavezuje, a mi ćemo se potruditi da svako na svoj način prezentuje ono što Niš ima u svojoj dvehiljadegodišnjoj istoriji”, rekao je Nebojša Ozimić, istoričar i jedan od članova ekipe.

 

“Niš je u Srbiji, tako da je i Srbija dužna prema Nišu a samim tim i prema ovom projektu. Ukoliko je to moguće. I Niš treba da pruži punu podršku, da uloži sve svoje snage da ovaj projekat zaista zaživi, na jedan dostojanstven način. “, rekao je glumac, narator u serijalu Tanasije Uzunović.

“Meni će verovatno biti još teže da se to završi u produkciji do kraja kroz snimanje i postprodukciju. U ovoj prvoj epizodi koja obuhvata praistoriju. Biće dosta i kompjuterskih animacija, rekonstrukcija”, kaže reditelj Bobi Rajković.

Ovo je dug svih nas ovde u Nišu koji smo deca televizije , filma, da napravimo nešto takvo I ostavimo budućim generacijama. Posle ovoliko godina rada ovde u Nišu  na tim poslovima, postoji jedna sjajna ekipa. Ja potpuno verujem u njih “, rekao je producent serijala Dragan Videnović.

Producent očekuje I podršku niške privrede. Većina privrednika se odazvala na pozive do podrži projekat.

Film o istoriji Niša koji će biti titlovan I na engleskom jeziku biće premijerno prikazan na filmskim susredima naredne godine, a mesec dana nakon toga počeće I emitovanje serijala na nekoj od niških ali I televizija sa nacionalnom frekfencijom.

Reč je o kapitalnom delu koje će Niš i njegovu bogatu istoriju i tradiciju predstaviti u najboljem svetlu i tako doprineti daljoj afirmaciji grada i pokazati koliko je kulturno nasleđe veliki, a do sada nedovoljno iskorišćen, turistički potencijal grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare