Skupština grada nije usvojila finansijski plan Narodne biblioteke

 

 

LESKOVAC

Na predlog gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića  jedino program rada Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ sa finansijskim planom za 2018. godinu, jednoglasno nije usvojen na današnjoj sednici sednici Skupštine grada Leskovca.

Nakon skoro jednosatne rasprave, tokom koje je opozicija iznosila mnogobrojne kritike na račun plana, gradonačelnik Cvetanović, za skupštinskom govornicom, zamolio je odbornike, naročito vladajuće većine, da ne glasaju za ovaj plan, ocenivši da je neprimeren.

Prilikom analiziranja finansijskog izveštaja, opozicija je sinoć utvrdila da su mnogi troškovi iz plana nerazjašnjeni.

Odbornik Bratislav Perić iz Socijaldemokratske stranke naveo je pojedine poput 300.000 dinara za novčane kazne i penale, koji su prošle godine iznosili 200.000 dinara, zatim putne troškove od 662.000 dinara, kao i 800.000 dinara za jubilarne nagrade.

Takodje, iz Socijaldemokratske stranke, odbornici Nebojša Cakić i Nenad Zdravković i na ovoj sednici Skupštine grada, baš kao i na prošlim, govorili su o krivičnim prijavama, podnetim protiv raznih direktora leskovačkih ustanova.

Tokom trajanja rasprave upitali su direktorku Narodne biblioteke, Gordanu Djordjević, da li je tačno da je dobila krivičnu prijavu od DRI i da se nagodila sa tužilaštvom.

Zdravković je, takodje, postavio pitanje i zbog čega, već šest meseci, sajt biblioteke ne radi.

U okviru plana i programa rada koji je juče prezentovala Djordjević,  pre svega, izdvojila je tradicionalnu akciju „Dobro došli prvaci“ za koju je rekla da će ove godine proslaviti veliki jubilej, pola veka.

„Nastaviće se i s akcijom besplatne pripremne nastave za osmake iz srpskog jezika, kao i sa nastavom iz engleskog jezika za decu i omladinu svih uzrasta“, dodala je.

Ona je istakla i pokretanje izdavačke delatnosti, ali i pripremu publikacija, koja je naišla na odobravanje opozicionog odbornika iz Demokratske stranke, Saše Stojanovića.

Ovog odbornika iz opozicije, naročito je interesovalo pitanje vezano za sopstveni otkup knjiga, prilikom čega je upitao: Gde su sredstva koja treba da da’ grad ili koja sama biblioteka treba da ima za sopstveni otkup knjiga?

Stojanović je plan i program rada za 2018. godinu ocenio kao „loše, loše, loše“.

Ponavljajući da gradjani Leskovca treba da znaju kuda ide njihov novac preko Narodne biblioteke, opozicija je pozvala direktorku Djordjević da odgovori na sva pitanja i razjasni problem vezan za „sumnjive troškove“, što ona nije učinila.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare