Skupština Niša usvojila budžet za 2017. godinu

NIŠ

Budžet grada Niša za 2017. godinu isplaniran je na 9,9 milijardi dinara i  manji je u odnosu na prošlu godinu za četvrtinu.

Iako je smanjenje prihora i rashoda u odnosu na 2016 planirano za oko 25 procenata, vladajuća većina smatra se da je budžet realan.

Najveće povećanje prihoda gradska vlast očekuje od poreza na zarade I imovinu što je naišlo na neodobravanje opozicije koja smatra nerealnim očekivanjima da će se u narednoj godini zaposliti 5000 radnika kšto bi gradskoj kasi donelo 350 miliona dinara  više nego 2016.

Od poreza na imovinu, zbog legalizacije objekata, očekuju 1,3 milijardi u budžetu, dok je od prodaje zemljišta planirano 780 miliona. Ova stavka se već smatra realnijom s obzirom na to da je do okončanja prijava za nelegalizovane objekte doneto novih 1000 rešenja.

Najveći rashodi od oko tri ipo milijarde dinara, odnose se na prenete obaveze.

Za Programe održavanja planirano je oko 165 miliona dinara. Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur je rekao da budžetom nije planirano trošenje para na izgradnju. Ipak, za uređenje industrjskih zona očekuju novac iz republičke kase.

Za krupne infrastrukturne stvari očekujemo da Republika potpuno pokrije troškove. Tu je infrastruktrurno opremanje industrijskih zona, naročito zapadnog Bulevara – kompleksa zemljišta koja treba da se pretvore u industrijsku zonu – kazao je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Bandjur.

Ranije obećanih 290 miliona iz republičkog budžeta biće utrošeno na zamenu rasvete u centru grada i obnavljanje fasada.Za tekuće troškove budžetskih korisnika predviđene su tri milijarde dinara a za plate zaposlenih u gradskoj upravi dve milijarde. Socijalna davanja su na nivou prošlogodišnjih I iznose 800000 dinara.

Međutim, u DS-u ne veruju da su prihodi na osnovu poreza na zarade realni, jer je, kaže šef Odborničke grupe Miodrag Stanković, na osnovu dokumentacije u koju su imali uvid jasno da “Leoni” sledeće godine planira samo izradu planske dokumentacije. On dodaje da budžetom nisu predviđene subvencije za domaće privrednike ni poljoprivrednike i da nije razvojni već socijalni.

Istog mišljenja si u odbornici iz pokreta “Dosta je bilo”

“Pitamo se da li je to realno i u kojim će se firmama izvesti jer ni dosadašnje kvote zapošljavanja u “Leoniju” i “Juri” nisu ispoštovani” – rekla je Radmila Popović.

Zamerke su upućene na sprovodjenje javne rasprave o budžetu koja je zakazana sat vremena pre održavanja pa skoro niko od zainteresovanih nije prisustvovao.

Za skupštinskom govornicom gradonačelnik Niša Darko Bulatović priznao je da je javna rapsrava bila zakazana u poslednji čas, ali da je time ipak ispoštovan zakon. Što se samog budžeta tiče gradobnačelnik je istakao da može da se troši samo ono što se realno oma I da u naredne dve godine mora da se isplate sva dugovanja , jer je to osnovni preduslov za dalji razvoj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare