Sindikalni protesti : Ništa o nama bez nas

BEOGRAD

Na današnjim prvomajskim  protestima, koje su organizovali Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”  nekoliko hiljada  radnika  prošetalo je centrom Beograda,  došlo  do Vlade Srbije  gde su predali svoje zahteve, uz zvuke pesme “Pada Vlada”, koja je puštana sa kamiona sa ozvučenjem.

Zahtevi, koji su pročitani ispred Vlade, su veće zarade, povećanje minimalne cene rada, vraćanje smanjenih penzija i potpisivanje kolektivnih ugovora.

Učesnici protesta su poručili da će pomno pratiti šta se dešava sa njihovim zahtevima.

Protestnu kolonu predvodili su dobošari, a sindikalci su nosili transparente podrške radnicima u Srbiji, kao i zastave Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd.

Jedan od sindikalnih lidera, predsednik UGS “Nezavisnost”  Zoran Stojiljković poželeo je dobar dan osiromašenim radnicima, zaboravljenim seljacima, poniženim studentima i poštenoj inteligenciji.

Okupljenim je sa kamiona poručeno da se protest održava na isti dan kao i pre 124 gogdine, kada je održan prvi radnički protest u Srbiji, a radnici su pozvani da kažu “Ua” onima koji misle da se sa 24.000 dinara mogu hraniti porodica i školovati deca.

Stoiljković je rekao da “pretpostavlja” da radnici protestuju jer im je dosta bede, “života od 1. do 1. (u mesecu)”, savijanja kičme i toga da ljudi sa završenim “školskim odmorom” upravljanju privredom” .

Stoiljković je rekao da oni koji su na urancima, a ne na protestu misle isto kao i sindikalci, ali da ne veruju da se nešto može promeniti.

“Mi smo došli da nešto uradimo i promenimo, i nećemo se maći dok to ne uspemo”, rekao je Stoiljković.

On je poručio da vlast više ne može da računa da će radnici trpeti.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da se danas sindikati bore za ista ona prava koja su na današnji dan 1886. tražili radnici u Čikagu.

“Danas kada je trebalo da smo napravili više koraka napred, mi se borimo za iste stvari. Za tri osmice, da naše kolege za praznike mogu da odmaraju jer mnogi koji su zaposleni u trgovini danas rade”, rekao je Orbović na protestu u Beogradu.

On je dodao  da je MMF najveći neprijatelj radnika u Srbiji jer je tražio smanjenje plata i penzija, i da se produže godine rada do penzije.

“Motiv je da se njima obezbedi plaćanje kamata. Dug je isti, a na nama se štedi”, rekao je Orbović.

On je dodao da se sindikati zalažu da se povećaju plate “da bi od njih moglo da se živi”, da se penzije vrate na nivo pre smanjenja i da traže “budućnost u Srbiji i da se za nju bore”.

“Jedino zajedno se možemo izboriti za bolje uslove života”, rekao je Orbović.

Protestna šetnja, koju su  predvodili dobošari,   krenula je sa Trga Nikole Pašića,  Dečanskom ulicom preko Trga Republike ka Vladi Srbije.

Radnici su bili podeljeni u tri grupe i nosili su sindikalne zastave i transparente “Za veće zarade, vratimo dostojanstvo radu”, “1. Maj nije 1. April, ne šalite se sa radnicima”, “Ništa o nama, bez nas”.

Protest “Protiv diktature”  se takodje pridružio protestu sindikata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare