Brankica Janković: Diskriminacije najčešće na poslu

BEOGRAD

(FoNet)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, u čestitki povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, naglasila je da treba i dalje raditi na unapređivanju položaja radnika i radnica, imajući u vidu da je diskriminacija iz godine u godinu najčešća upravo u ovoj oblasti.

Jednake šanse za sve, ostvarivanje prava na rad i poboljšanje uslova za dostojanstven život od sopstvenog rada svih građana i građanki, uz posebnu pažnju na najugroženije grupe poput osoba sa invaliditetom, trudnica i porodilja, Roma i Romkinja, starijih od 50 godina, predstavljaju izazov i zadatak za celo naše društvo, istakla je Janković.

Ona je upozorila da se diskriminacija najčešće događa na poslu i tržištu rada, zbog čega je neophodno dalje unapređivanje efikasnog funkcionisanja inspekcijskih službi i svih nadležnih za zaštitu prava zaposlenih.

Sa druge strane, kako je dodala, potrebno je osnaživanje radnika i radnica da se obraćaju institucijam, a u slučajevima diskriminacije Povereniku, koji je jedan od pririteta u svom radu postavio upravo prevenciju diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, sa posebnim fokusom na saradnju i u privatnom i u javnom sektoru.

Dalji rad na povećanju broja radnih mesta, ali i stvaranju boljih uslova na tržištu rada, pre svega za mlade, ali i pomenute osetljivije društvene grupe, treba da bude prioritetna aktivnost čitavog našeg društva i države, zaključila je poverenica Janković, navodi se u saopaštenju iz njenog kabiineta.

 

(Foto: www.mc.rs)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare