Sem Fabrici novi ambasador EU u Srbiji

BEOGRAD

Sem Fabrici, novi ambasador EU i šef Delegacije EU u Republici Srbiji, predao je danas akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću na zvaničnoj ceremoniji održanoj u Palati Srbije.

Ambasador Fabrici je izjavio: “Čast mi je da predstavljam Evropsku uniju u zemlji koja čvrsto ide putem ka Uniji. EU je glavni partner Srbije u trgovini, investicijama i finansijskoj pomoći. Naše partnerstvo će se dodatno intenzivirati u budućnosti.

Nadam se tesnoj saradnji sa srpskim partnerima na približavanju Srbije Evropskoj uniji. Taj proces nije samo stvar otvaranja ili zatvaranja pregovaračkih poglavlja, već i obezbeđivanja konkretnih koristi svim građanima Srbije u brojnim oblastima poput vladavine prava, ljudskih prava, ekonomije, obrazovanja, državne uprave, zaštite životne sredine i mnogih drugih. Takođe očekujem da ću tesno sarađivati i sa Vladom Srbije po pitanju dalje regionalne saradnje i pomirenja, što je veoma važno za stabilnost i prosperitet Srbije i regiona.”

Sem Fabrici je stupio na dužnost u Beogradu u julu 2017. nakon službovanja u Australiji kao ambasador EU. Ovaj italijanski karijerni diplomata radio je kao savetnik za međunarodne odnose predsednika Evropskog saveta u Briselu i premijera Italije u Rimu. Njegova prethodna nameštenja uključuju Ženevu, gde je radio u Stalnoj misiji Italije pri STO i UN, zatim Ambasadu Italije u Pekingu i Stalnu misiju Italije pri EU u Briselu. U Ministarstvu spoljnih poslova u Rimu radio je na poslovima u okviru Direkcije za privredu i EU i Generalnog sekretarijata. Poseduje diplome iz međunarodnog prava i međunarodne ekonomije Univerziteta “La Sapienza” u Rimu, a završio je i Diplomatsku školu Univerziteta “LUISS-Guido Carli”, takođe u Rimu. Sem Fabrici je služio kao poručnik u italijanskoj vojsci i nagrađen je ordenom za zasluge Cavaliere Ufficiale dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana. Oženjen je suprugom Rebekom sa kojom ima troje dece.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare