Pomoć u gradjevinskom materijalu dobilo 11 interno raseljenih porodica

LESKOVAC

Predstavnici Povereništva za izbeglice i migracije grada Leskovca posetili su danas porodicu Ilić , jednu od 11 interno raseljnih porodica sa Kosova i Metohije koje su dobile pomoć u vidu građevinskog materijala.

Ova pomoć relizuje se sredstvima Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Grada Leskovca.

Žaklina Cvetković iz komeserijata kaže da je u tu svrhu izdvojeno 5,5 miliona dinara.
Jedna od porodica koja je dobila pomoć je i porodica Ljubinke Ilić.

Oni su izbegli iz mesta Žitinja sa Kosova i Metohije 1999. godine.

 

Najpre su šest godina živeli u kolektivnom smeštaju u Bujanovcu, a onda prešli u Leskovac. Tu žive kao podstanari, ali su počeli da grade svoju kuću u Gornjem Stopanju.

Ljubinka ima porodičnu penziju koja nije velika, a u porodici radi samo njen sin. Snaja pazi na troje dece koja su predškolskog uzrasta.

Jasno je da u ovakvoj situaciji gradnja ne može mnogo da napreduje, tako da je ova pomoć dobro došla i očekivanja su da se porodica na jesen useli u novi dom.
„Živeli smo u Žitinji kod Vitine. Imali smo kuću, plac, zemlju… Pokojni muž mi je radio u „Vodovodu“, ja sam radila u Domu zdravlja. Sve smo ostavili. U selu je bilo oko 150 kuća, otprilike pola su bili Srbi, pola Albanci. Danas tamo nema Srba, niko nije ništa prodao u tom selu. Sve je spaljeno i sravnjeno sa zemljom. Ne možemo da odemo tamo, a kada za verske praznike idemo na groblje obavezno imamo pratnju, sami ne možemo da idemo. Šta je sa tom zemljom, da li je neko obrađuje, koristi, ne znam. Za plac gde nam je bila kuća znam, to koristi komšija. Ja sam išla tamo da pokušam da ga isteram, ali on i dalje obrađuje tu zemlju.“


Ljubinka kaže da su ih ovde lepo prihvatili, nemaju nikakvih problema.
Povereništva za izbeglice i migracije grada Leskovca planira da nastavi sa ovim programima pomoći trajnih rešenja. Pored pomoći u građevinskom materijalu, vrši se i otkup seoskih domaćinstava za ovakve porodice.

Takođe, radi se i program dohodovnih aktivnosti, odnosno kupovina mašina i alata za interno raseljena lica, kao i izbeglice iz Bosne i Hrvatske, kako bi im se omogućilo da započnu neki porodični posao.

U Leskovcu ima oko 5.000 interno raseljenih lica i oko 200 lica izbeglih iz Bosne, Hrvatske i Slovenije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare