Šef Delegacije EU Sem Fabrici u Nišu

NIŠ

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici danas je bio gost Niša.

On se u Nišu sastao sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i njegovim saradnicima.

Milan Ranđelović direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj je prilikom susreta u Gradskoj kući  prezentovao projekte i investicije koji se realizuju  u Nišu a poseban akcenat je stavljen infrastrukturne projekte i to na one u kojima finansijski učestvuje Evropska unija.

Fabrici je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što grad Niš posećuje naposredno nakon što je Evropska komisija objavila svoju strategiju proširenja koja se odnosi na zapadni Baklan ali kojom je Srbiji dala konkretan vremenski okvir kada je reč o pristupanju Evropskoj uniji   i nakon posete Johanesa Hana Beogradu.

Članstvo u Evropskoj uniji „ zajednički je cilj koji treba da uključi ne samo male i velike gradove već i sve građane , Vladu, privredu, skupštinu.

Gradovi, lokalne samopurave će u čitavom procesu imati izuzetno veliku ulogu s obzirom na činjenicu da 75 posto celokupnog zakonodavsta  Evropske unije će biti zadatak lokalnih samopurava da to zakonodavstvo  realizuje, primeni.“

Mnogobrojni su projekti koje u Nišu finansira Evropska unija. To su projekti infrastrukture, životne sredine, obrazovanja kao i kulturno nasleđe .  Ova godina je od strane Unije proglašena godinom kulturnog nasleđa a „ Srbija je deo tog kulturnog nasleđa“.

On je kazao da je grad Niš na dobrom putu i da je veliki broj projekata koji realizuje u saradnji sa Evropskom unijom. Pritom je naglasio da je Grad Niš je jedan od ključnih transportnih koridora ka Evropskoj uniji i  da mu je veliko mi je zadovoljstvo što u duhu partnerstva i saradnje Evropska unija finansira nekoliko vrlo značajnih projekata. On je primera radi pomenuo auto put koji se gradi od Niša ka Bugarskoj granici, železničku deonicu Niš – Brestovac, rekonsrukciju železničke deonice Niš – Dimitrovgrad, projekte koji se realizuju uz bespovratnu pomoć koja dolazi iz Evropske unije.

Sem Fabrici je istakao  i ekološke projekte u koje je uključen grad posebno naglasivši projekat izgradnje postojenja za pročišćavanje odpadnih voda. Izgradnjom ovog postrojenja biće pokriveno 75 posto odpadnih voda koje se u ovom gradu slivaju. U ovaj projekat Evropska unija je obezbedila 40 miliona evra i to su bespovratna sredstva.

„ Ovaj projekat će poboljšati kvalitet vode koji građani piju ali istovremeno će obezbediti zdraviju vodu na samom izvorištu“,  rekao je Fabrici.

On je dodao da će u saradnji sa Evropskom investicionom bankom biti izgrađena nova lamela Ekonomskog fakulteta i naučno tehnološki park.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je pri susretu sa Semom Fabricijem dogovorena dalja sasradnja.

„ Ovo je godina u kojoj Evropska unija pruža posebnu podršku i obelažava zaštitom kulturnog istorijskog blaga i nasleđa i u tom smislu smo razgovarali o potencijalima kojima raspolaže naš grad. U narednom periodu naši zajedniči timovi će raditi na projektima vezanim za arheologiju „, rekao je Darko Bulatović.

Fabrici je u pratnji svojih domaćina obišao znamenitosti grada, posetio arheološku salu Narodnog muzeja gde se nalaze značajni artefakti iz istorije ovog dela Srbije.Visoka delegacija obišla je i EU info kutak gde je priređena prigodna izložba „Dehumanizacija“,a zatim je ambasador obišao i Naučni startap centar na Elektronskom fakultetu koji je sagrađen zajedničkim sredstvima Evropske unije i Vlade Republike Srbije .  U popodnevnim satinima održao je  debatu „ Pitaj me bilo šta o Evropskoj uniji“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare