Sedamdeset godina rada Muzičke škole

LESKOVAC

Nakon više održanih koncerata učenika Muzičke škole „Stanislav Binički“, kao kruna svih tih dešavanja, održna je Svečana akademij u Narodnom pozorištu kojom je ova škola obeležila jubilej – 70 godina postajanja i rada. Direktorka škole Biljana Miljković zahvaljujući svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu proslavu rekla je to smatra za podršku za koju će se škola i ubuduće truditi da je zasluži.

„U susret jubileju održali smo niz koncerata: koncert učenika dobitnika Svetosavskih nagrada, koncert nagrađenih učenika na Republičkom takmičenju, koncert naših učenika iz izdvojenih odeljenja i veče posvećeno Stanislavu Biničkom. U narednom periodu očekuju nas koncerti u okviru festivala LEDAMUS na kojem očekujemo i nastup svetski poznatog violiniste Nemanje Radulovića. Naša želja je da promovišemo ne samo naše nastavnike i učenike, već i umetnike iz celog sveta koji svojim učešćem doprinose podizanju opšteg kulturnog nivoa u našem gradu. Nadamo se da ćemo u buduće biti dostojni naše tradicije.“

Čestitke povodom ovog jubileja uputio je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je istakao da obrazovanje ima veoma značajnu funkciju u svakom društvu.

„Ono predstavlja jedan od osnovnih činilaca razvoja i unapređenja zajednice. Osnovnim obrazovanjem postavlja se temelj za nadogradnju i proširenje znanja u srednjim školama i dalje na fakultetima. Leskovačke škole nude široku lepezu zanimanja kojima se učenici koji ih pohađaju mogu baviti. Posebna draž dolazi nam sa muzičkom školom „Stanislav Binički“. Ovaj rasadnik talenata nadaleko prenosi glas o našim mladima, našem gradu, kulturi koju negujemo… Donosi nam nagrade i priznanja sa takmičenja širom zemlje i regiona i nalazi se u samom vrhu muzičkih škola u Srbiji.“

Učenici i profesori Muzičke škole „Stanislav Binički“ izveli su i prigodan muzički program koji su završili jednom od najpoznatijih dela Biničkog – „Marš na Drinu“ uz ogromnu podršku publike.

Muzička škola „Stanislav Binički“ u Leskovcu osnovana je 1949. godine i nosi ime našeg istaknutog kompozitora koji je službovao u Leskovcu. Obrazovno-vaspitna delatnost obuhvata osnovno i srednje muzičko obrazovanje sa izdvojenim odeljenjima u Vlasotincu, Lebanu i Medveđi. Muzička škola je danas jedna od najuspešnijih škola u regionu i pohađa je oko 800 učenika. Ova ustanova niže rezultate svojih učenika i nastavnika na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored obrazovnog delovanja, škola ima značajnu ulogu u muzičkom i kulturnom životu našeg grada; organizuje koncerte učenika, profesora i umetnika iz zemlje i inostranstva; organizuje Internacionalni festival gitare i festival umetničke muzike LEDAMUS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare