SDS: Godinu dana bez odgovora ko je ubio Olivera Ivanovića

KOSOVSKA MITROVICA

Pre godinu dana ubijen je najbolji među nama. U smrt ga je odvelo šest metaka, a njegova tragedija, za sve nas je bila likvidacija nade i likvidacija pravde.

Oliver Ivanović, naš lider, je dvostruka žrtva. Žrtva monstruma koji je osmislio i izvršio ovaj zločin, i žrtva monstruozne i nakaradne istrage, delilaca pravde, koji već godinu dana, ovakvim činjenjem samo postaju deo prolongiranja istine o nezapamćenom političkom ubistvu.

Umesto od istražnih organa, o istragama saznajemo iz medija, od tabloida i oportunista, kao da tragedija jednog čoveka, njegove porodice i saradnika videli nije dovoljna. Za ovih godinu dana, njegovi najbliži više puta su davali iskaze, a nijednom nisu videli dobru volju i napor da istraga da rezultate. U međuvremenu je usledio novi šok, kada je njegova najbliža saradnica,bila privedena bez naloga, bez ikakve potvrde i objašnjenja. 

Sve ovo podseća na jednu dobro režiranu pozorišnu predstavu, kojoj je za cilj mrcvarenje porodice, saradnika, prijatelja i sugrađana. U tom neće uspeti! Jer mi nećemo odustati i danas i svaki dan pitamo – ko je ubio Olivera Ivanovića? 

Tog, 16. januara, na dan ubistva, otvorene su dve istrage – Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu pokrenulo predistražni postupak u pravcu krivičnog dela terorizam. Istraga je pokrenuta i u Prištini, gde je rečeno da “istraga pripada samo institucijama Kosova”. Već sutradan, bilo nam je jasno da će tragedija našeg lidera Olivera Ivanovića biti zloupotrebljena i iskorišćena, a da će njegove ubice i nalogodavci biti “zaštićeni” senkom politike. 

17. januara – iz Prištine je ministar pravde Kosova poručio da nijedna kosovska institucija nije dobila zahtev od vlade Srbije ili bilo koga drugog da učestvuje u istrazi o ubistvu. Kosovska policija potvrdila da je uzela video zapis sa sigurnosnih kamera koje se nalaze na sedištu naše Građanske inicijative SDP, a regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio da je policija skinula video zapis sa sigurnosnih kamera i sav materijal prikupljen tokom uviđaja poslala na dalju obradu u Prištinu. Šta se nalazi na tom snimku do danas zvanično ne znamo. Do srži nas je potreslo kada su ti strašni snimci odneti u Prištinu, pre nekoliko dana osvanuli u jednom beogradskom tabloidu sa naznakom – “privatna arhiva”. 

Dan nakon ubistva, kosovska policija je saopštila i da je došla do nekih novih informacija o ubistvu Olivera Ivanovića, između ostalog i dobijenih putem zaštićene komunikacije, poverljivih telefonskih razgovora, mejlova i zapisa sa društvenih mreža. Rečeno je i da je poznat identitet vlasnika automobila koji je pronađen zapaljen nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Dva dana nakon ubistva, i direktor policije Srbije Vladimir Rebić je kazao da srpska policija ima određene informacije koje vode ka vozilu korišćenom za ubistvo našeg lidera, da je reč o Srbinu iz Austrije koji je odavno preminuo. Policija Kosova je saopštila da je identifikovala osobu koja je 2017. kupila vozilo i da je od 2009. to vozilo bilo na jednoj adresi u Srbiji. Ni mi, ni javnost, do danas ne znamo više o tome. 

Tri dana nakon ubistva, 19. januara, glavni tužilac za region Mitrovice Šućur Sulja izjavio je da će analiza snimaka sigurnosnih kamera sa mesta ubistva biti objavljene, da bi ubrzo sam sebe demantovao. Kosovsko Ministarstvo pravde saopštilo da je odgovorilo Ministarstvu pravde Srbije i da su spremni da pruže sve podatke sa kojima će raspolagati u istrazi. Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da od kosovskih organa još nema informacija niti je ministarstvu dostavljen bilo koji dokument o ubistvu Olivera Ivanovića.

Dvanaest dana nakon ubistva, 28. januara, iz tužilaštva Kosova kažu da još nema ništa konkretno u istrazi, ministarstvo pravde Srbije i Tužilaštvo traže da se i organi Srbije uključe u istragu ubistva, a ministar pravde Kosova kaže da se to neće dozvoliti. 

A, onda, prvog dana februara, Hašim Tači najavljuje da će istraga uskoro izneti konkretne rezultate, a dan kasnije i tužilac Kosova Aleksander Ljumezi priča da imaju određene dokaze o ubistvu. Mi do danas ne znamo ko su ubice.

Deset dana kasnije, 11. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Beograd ima neku sliku, a 17. marta, da će se za dve nedelje srpske službe oglasiti o ubistvu. Sedam dana kasnije, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavljuje da nema pomaka u istrazi i da se pokazalo da Priština nije učinila dovoljno da pronađe krivca za teroristički akt.

25. maja, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavljuje da nema dobre saradnje sa policijom Kosova u istrazi i apeluje naEuleks da se aktivnije uključi. Onda, 4. jula, misija Euleks na Fejsbuku objavljuje da su se srpska i kosovska policija sastale u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića.

17. jula – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su srpski istražni organi napredovali u istrazi, da će biti učinjeno sve da taj slučaj bude rešen, ali da u ovom trenutku još nema lica koje bi bilo osumnjičeno za zločin. Dva dana kasnije,  Hašim Tači izjavljuje da će “ubuduće izaći sa konkretnim rezultatima, zbog kojih će mnogi dobiti glavobolju i na Kosovu i u Beogradu”.

22. jula – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavljuje da državni organi Srbije prvi put imaju određena operativna saznanja o ubistvu. 

Onda, 10. oktobra, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da je o ubistvu Olivera Ivanovića u javnosti bilo “puno spinovanja i spekulacija”, ali da Srbija ostaje posvećena nalaženju ubice i organizatora ubistva. Deset dana kasnije, Kosovska policija je udvostručila nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva. 

Krajem novembra, specijalne jedinice ROSU u Severnoj Mitrovici, uhapsile su trojicu Srba. Potom smo doživeli još jedan šok kada je policija privela Oliverovu dugogodišnju saradnicu Silvanu Arsović. 

Početkom decembra tužilaštvo Kosova opet tvrdi da Srbija “nije ostvarila međunarodnu saradnju” u istrazi ubistva, dok ministarka pravde Srbije Nela Kuburović da su institucije Kosova odbile da izvrše istražne radnje zajedno s Beogradom. 

Polovinom decembra, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tvrdi da podaci srpskih državnih organa nedvosmisleno vode na albansku stranu, a onda krajem decembra Hašim Tači izjavljuje da se glavni osumnjičeni za ubistvo “nalaze u Beogradu”. Đurić ga poziva da kaže ko je ubica i da za to ponudi čvrste dokaze. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavljuje da ako prištinske vlasti žele da optuže zvanični Beograd za saučesništvo mora “da kaže imena”.

Potom, specijalni kosovski tužilac, kaže da policija Kosova u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom radi na utvrđivanju uloge Milana Radoičića u ubistvu Olivera Ivanovića, a Srpska lista saopštava da je ta izjava “rаzotkrilo montirаni i politički motivisаn proces”. 

Početkom ovog meseca, ministarka pravde Nela Kuburović da veruje da će biti konkretnih rezultata bez obzira na to što Priština nije postupala i nije pristala na sprovođenje zajedničke istrage.

A onda iz medija saznajemo da je, Specijalno tužilaštvo Kosova proširilo istragu, što ubrzo demantuju. 

Ministarstvo pravde Srbije kaže da je prosledilo Prištini opsežan izveštaj i odgovarajuće zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom, a specijalni kosovski tužilac da nije primio izveštaj, navodi se u saopštenju Gradjanske inicijative “Srbija-demokratija-pravda”- Oliver Ivanović koje prenosimo u integralnoj verziji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare