Šahovski spektakl u Nišu

FIDE velemajstor Miroslav Tošić i hibridni kompjuterski sistem AHIL 2018 kojim će upravljati njegov autor profesor Elektronskog fakulteta u Nišu Vladan Vučković, igraće šahovski meč u petak na Univerzitetu Singidunum-centar u Nišu.

Šahovski meč deo je Foruma naprednih tehnologija koji organizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša i prema rečima njenog načelnika Milana Ranđelovića cilj ovakvih manifestacija je promocija naprednih tehnologija, u ovom slučaju kroz šahovsku igru.

Profesor Vučković istakao je na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući, da će na meču u petak biti predstavljena najnovija verzija šahovske aplikacije AHIL.

Reč je o specijalnom kombinovanom sistemu koji ima delimično ljudsku, delimično mašinsku prirodu. On je izjavio da će kompjuter brinuti o taktičkim varijantama, dok će njegov zadatak biti da odabere strategije. FIDE velemajstor Miroslav Tošić ovom prilikom je izjavio da je imao priliku da igra protiv kompjutera i da pobeđuje, ali da će protiv sistema AHIL biti izuzetno teško jer je reč o sistemu koji ima samo jednu ranjivu tačku.

Profesor Bratislav Milovanović istakao je da promocija primene naprednih tehnologija u razvoju šahovske igre jeste jedan od ciljeva organizovanja ovog meča, ali da je ujedno ideja organizatora i promocija potencijala šaha u obrazovanju mladih, razvoj istraživačkog duha i uanučnog mišljenja u sferi naprednih tehnologija, ali i obeležavanje jubileja-pola veka od velikog uspega niškog šaha-ulaska Šahovskog kluba Železničar u Prvu ligu.

Meč će suditi FIDE sudija Igor Lukić, a počinje u 11.00 časova u petak, 2.marta na Univerzitetu Singidunum.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare