SAD šalju još vojnika u Evropu

VAŠINGTON

Sjedinjene Američke Države će u narednih nekoliko dana poslati dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik Sekretarijata za odbranu, prenosi Glas Amerike.

Rusija je rasporedila dodatne trupe blizu Ukrajine i invazija bi mogla da počne bilo kog trenutka, možda pre kraja Olimpijskih igara, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Na satelitskim snimcima, koje je objavila jedna američka kompanija, vide se nove ruske vojne snage na nekoliko lokacija blizu Ukrajine.

Američki zvaničnik naveo je da će u Poljsku ići preostali pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije iz baze Fort Breg, u Severnoj Karolini, a očekuje se da će u Poljskoj biti do naredne nedelje.

Slanje dodatnih vojnika odobrio je sekretar za odbranu Lojd Ostin po nalogu predsednika Džoa Bajdena.

To je novi kontigent, uz 8.500 vojnika koji su već u pripravnosti za mogući odlazak u Evropu i gotovo 3.000 vojnika za koje je administracija ranije najavila da će biti raspoređeni u Poljskoj i Rumuniji.

Neimenovani zvaničnik naveo je da se u Poljskoj već nalazi gotovo dve trećine od 1.700 američkih vojnika čije je raspoređivanje Pentagon naložio početkom februara, kao i da je u Nemačku stiglo 300 američkih vojnika.

“Ovih 3.000 dodatnih vojnika čine veoma pokretnu i fleksibilnu snagu, sposobnu za više misija. Raspoređuju se da bi ohrabrili naše NATO saveznike, odvratili potencijalnu agresiju protiv istočnog krila NATO- obučavali se sa snagama zemalja domaćina, i doprineli nizu situacija”, rekao je zvaničnik Sekretarijata za odbranu i naveo da se u Evropi već nalazi više od 80.000 američkih vojnika.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare