Račun “Bauwesena”, firme koja radi leskovački trg, u blokadi, Cvetanović ne zna kada će posao biti gotov

LESKOVAC

Kada će leskovački trg biti gotov, pitala je novinarka Regionalne informativne agencije JUGpress gradonačeklnika Leskovca Gorana Cvetanovića danas.

” Rok neće niko da definiše, jer posle svih neuspešnih rokova koje smo dali niko nije dovoljno hrabar, a najmanje ja da definišem rok. Nadamo se da će to vrlo brzo, vidite i sami da je prostor između Robne kuće i Doma sindikata završen, ovde je pri kraju, ali to prikraju da definišemo tačno… Očekujemo da će to u toku proletnjih meseci da bude završeno”, rekao je Cvetanović.

JUGpress: Postoje neke informacije da glavni izvođač (Bauwesen) ima blokadu računa i slično… Da li to može da utiče na radove, ako je tačno?

Cvetanović: Ako ja Vama kažem da je to tačno to znači da poziv podizvođačima koji rade je poziv da ne dođu da završavaju trg, iz prostog razloga što neće niko da dođe da radi ako je neko u blokadi. A informacija je tačna.

JUGpress: Da li to utiče?

Cvetanović: Kako da ne utiče. Prvo, sad ima situacije od 7,5 miliona i mi ne možemo da im platimo tu situaciju. Oni traže da platimo izvođačima, odnosno onima koji nabavljaju kamen, klupe, a mi to zakonski ne možemo da uradimo. Prosto ne možemo, a novac imamo. Zato i ne možemo da definišemo datum, ima materrijala, sve ima, ali je problem firma koja izvodi radove.

Na novinarsko pitanje da li i dalje stoji pri tome da je bilo bolje da se čeka, nego da se raspiše novi tender, Cvetanović je rekao ” Apsolutno. 2015. godine je potpisan ugovor, odnosno još 2010. godine, dok je još bio Slobodan Kocić gradonačelnik, na 7,5 miliona evra za završetak ORIO programa, 16 naseljenih mesta, , to je proces koji je trebao u roku od godinu dana u svih 16 naseljenih mesta u istom trenutku da se završi kanalizacija i da se priključe fabrici za prečišćavanje otpadnih voda. Tačno je 100% materijal sada skuplji u ovom vremenskom periodu. Sada nam treba još toliko novca da bi mogli objekat da završimo i mi radimo na tome, a to treba da plati Vlada Republike Srbije. Materijal je skočio 100%, cement, gvožđe, a u startu je data nerealna cena, 11,5 miliona niže nego što je procenjena vrednost. Oni su u velikom gubitku, ali na kraju krajeva sve što radite više od godinu dana izvođač radova je na gubitku.

Neko drugi u nekom drugom gradu je rekao da treba raskinuti ugovor, a ja sam tada rekao da treba da se razmisli i vidi i tada sam znao da neće biti raskinut ugovor u drugim gradovima iz prostog razloga što nema matematike. Svako ko kaže drugačije taj nema veze sa ekonomijom.

JUGpress: Premijerka je obećala pomoća kada je bila u Leskovcu…

Cvetanović: Tri puta zvala, razgovarala, ne postoji sastanak na kome se sretnemo, a da ona ne pita šta je i dokle se došlo sa trgom…

JUGpress: Da li to pita i izvođača?

Cvetanović: Pita, ali ona niti je pravila ugovor, niti je vlasnik firme, niti može da utiče. Ja sam malopre imao pitanje što se ne sruši ograda fabrike „Kosta Stamenković“. To je privatna svojina. Ono na čemu mi radimo to je da za godinu dana kompletno napravimo PGR za taj deo grada. Jeste da ugrožava saobraćaj, pešake i bezbednost, ali se nadam da ćemo do kraja godine to završiti i iduće godine će tu biti jedan najmoderniji šoping centar.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sposobni
Sposobni
2 godine pre

Imas ekonomiste, kako nemas. To su tvoji saradnici koje pohvaljujes, menadzeri a kupljene diplome koji se lazno predstavljaju ko ekonomisti. Omogucio si im milionske isplate za funkcionerska mesta. Sad im trazis nova mesta na republicki budzet. Mozda u Nacionalnu sluzbu, direktorsko mesto? Plata velika, nerad takodje, kao i neznanje. Nit se premijerka razume u trg, niti ti, niti imas strucnjake. Niko od vas nema drustvene veze, autoritet znanjem, nego silom putem politike butkate pa dok ide ide. Ali vse ne ide. Ne moze se sve silom. Premijerka bila u NALED–u. Nista ne zna. Samo o informacionom sistemu prica. A nista ne funkcionise tek tu. Ni objedinjena procedura, niti CRF, niti sistem na nivou Srbije da su povezani gradovi na nivou drzave. Lupetate si. Brzinom puza ste se razvijali 30 godina unazad. Za to vreme ste nas unazadili. Prespori ste, prenesposposobmi. Zato ce svaki Bauwesen da nas prevesla. Vi morate njih da slusate. Jer ste nesposobni. Oni vama komanduju.Kupili su vas. Jer ste kao siromasni bili drcni.

Zloupotreba polozaja
Zloupotreba polozaja
2 godine pre

A pem

Miško
Miško
2 godine pre

Drugog aprila, trg svečano otvoren! Živi bili pa videli, članstvo će da postavlja pločice samo da do izbora bide gotovo. Sve su ovo priče za malu decu.

Cale
Cale
2 godine pre
Odgovori  Miško

Voleo bih da vidim da Mesko postavlja pločice. Ali, taman posla. Takva veličina neće sebi to da dozvo. Možda će, kada posle izbora bude tamo gde mu je mesto, da će “Bauwesen” da ga trebuje da postavlja pločice, da bi svojom sposobnošću ubrzao radove.