SAD donirale Kosovu preko pola miliona doza Fajzer vakcine

PRIŠTINA

Sjedinjene Američke Države donirale su danas Kosovu dodatnih 503.100 doza veoma efikasne i sigurne vakcine Fajzer koja spašava živote. Uključujući prvi kontingent od 20. avgusta, Sjedinjene Američke Države su isporučile preko 538.200 doza za zaštitu Kosova, što predstavlja najveću donaciju vakcina prtiv kovida-19 od bilo koje zemlje ili organizacije Kosovu, saopštila je američka ambasada u Prištini.

“Današnja pošiljka je deo obećanja predsednika Bajdena da podeli doze vakcina protiv kovida-19 iz domaćih SAD zaliha kako bi se podržale globalne potrebe. Upravo zbog toga što nijedna zemlja ne može sama da pobedi kovid-19, Sjedinjene Američke Države su se početkom juna obavezale da podele 80 miliona vakcina sa svetom.

Donirane vakcine Sjedinjenih Američkih Država isporučene su putem Kovaks mehanizma avansne tržišne obaveze (COVAX AMC), globalne inicijative za podršku pravičnog pristupa sigurnim i efikasnim vakcinama protiv kovida-19. Sa svojim finansijskim doprinosom od 4 milijarde američkih dolara Globalnom savezu za vakcine i imunizaciju (Gavi), Sjedinjene Američke Države su najveći pojedinačni finansijski donator Kovaks mehanizmu. Kovaksom zajedno upravljaju Koalicija za spremnost i inovacije protiv epidemije (CEPI), Gavi – Globalni savez za vakcine i imunizaciju, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF kao ključni partneri u isporuci. Sa ovom pošiljkom, Kosovo je primilo preko 700.000 doza putem COVAX AMC.

Osim vakcina, od početka pandemije, Sjedinjene Američke Države obezbedile su oko 4 miliona američkih dolara u vidu zaštitne opreme, medicinske opreme, bespovratnih sredstava za onlajn učenje i druge vidove pomoći u vezi sa kovidom -19 kako bi se pomoglo školama, medicinskim ustanovama, porodicama i zajednicama širom 38 kosovskih opština. Pružajući pomoć danas, postavljamo temelj za suvereno, samostalno i otporno Kosovo sutra; ono koje prihvata svoje odgovornosti ovde na Kosovu, ali i kao ravnopravan partner u regionu, u Evropi i svetu”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare