Obeležena godišnjica oslobođenja Vranjske Banje

VRANJE-VRANJSKA BANJA

Minutom ćutanja i polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim borcima na Vidikovcu u Vranjskoj Banji, obeležena je 77-godišnjica od oslobođenja ovog mesta u Drugom svetskom ratu.

Vranjska Banja danas slavi slobodu. Hrabrost i požrtvovanost naših predaka nikada se ne smeju zaboraviti, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

„Na današnji dan pre 77 godina, ideal slobode je dostignut i omogućen život u miru i spokoju. Izvojevana je sloboda protiv mnogo jačeg i nadmoćnijeg neprijatelja. Zbog svega što mir i sloboda donose mnogo dugujemo našim precima. Ostavili su nam slobodu kao najveću vrednost. Naš zadatak je da se u slobodi razvijamo, da unapređujemo svoje gradove, državu. Moramo da gradimo infrastrukturu i da realizujemo projekte u svim oblastima, kako bi unapredili kvalitet života građana. I to je najmanje što dugujemo našim precima“, rekao je Milenković.

On je podsetio da su u Vranjskoj Banji započeti brojni projekti, čija će realizacija doprineti unapređenju čitavog kraja.

„Sa najtoplijom vodom u Evropi, prirodnim resursima koje poseduje i adekvatnom infrastrukturom Vranjska Banja postaće veoma važna turistička destinacija. Na taj način otvoriće se nova radna mesta, privući investitori i otvoriti mnogo mogućnosti za razvoj u svim oblastima. Grad Vranje uvek će gradskoj opštini Vranjska Banja pružiti svaku vrstu pomoći i podrške, jer je veoma važan sveobuhvatni razvoj ovog kraja”, istakao je gradonačelnik Vranja.

O ovom značajnom datumu iz naše istorije govorio je predsednik Gradske opštine, Dragan Sentić, koji je istakao da je za vreme Drugog svetskog rata Srbija bila zemlja stradanja i patnje, a da ni jug nije bio izuzetak.

„Okupator je želeo da izbriše svaki trag koji svedoči o nacionalnom imenu Vranjske Banje, Vranja i čitavog juga. Žestok otpor bugarskom okupatoru na prostorima vranjskog kraja pružale su formacije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Danas se sećamo svih onih koji su dali živote za slobodu. Mir i sloboda su neprocenjive vrednosti i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi slobodu stečenu grobovima naših predaka. Uvek ćemo se svom snagom odupirati zlu, slobodni da odlučujemo o svojoj budućnosti, svesni odgovornosti koju imamo prema našim potomcima”, rekao je Sentić.

O patnjama naroda ovog kraja i hrabrosti predaka u Drugom svetskom ratu govorio je i Stojan Mladenović predsednik boračke organizacije u  Vranju.

„Može se bez dileme reći da je oslobođenje banje bio neposredni uvod u osobođenje Vranja. Sa ovog mesta na kome odajemo počast stradalima u Drugom svetskom ratu, želim Vranjskoj Banji ubrzani razvoj i prosperitet“, istakao je Mladenović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare