Šabić: Odlična odluka suda u Prokuplju

BEOGRAD

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić, pozdravio je danas odluku Prekršajnog suda u Prokuplju kojom je prekršajni nalog MUP protiv Snežane ilić iz Prokuplja, zbog učešća u demonstracijama protiv projekta Rio Tinto, stavljen van snage i utvrđeno da se prekršajni postupak protiv nje ne može voditi.

On je ukazao da ovakva odluka daleko prevazilazi značaj pojedinačnog slučaja i trebalo bi da služi kao primer u rešavanju mnoštva postupaka MUP protiv velikog broja građana širom zemlje zbog toga što su navodno, učešćem u mirnim demonstracijama, ugrožavali bezbednost saobraćaja.

Odluka Prekršajnog u Prokuplju je ohrabrujući, kod nas nažalost nedovoljno čest primer dosledne primene načela zakonitosti i pravičnosti, ocenio je Šabić u pisanoj izjavi.

Prema njegovom stavu, vlast je kažnjavanjem učesnika protesta, izdavanjem mnoštva prekršajnih naloga, ignorisala elementarne zahteve pravičnosti.

Učesnici demonstracija nisu delikventi već građani koji su koristili svoja ustavna prava da bi izrazili nezadovoljstvo merama vlasti i upozorili na štetne posledice tih mera, poručio je Šabić.

Osim što zadovoljava pravičnost, on smatra i da odluka suda predstavlja upozorenje policiji da  njeno delovanje mora da se odvija u zakonom utvrđenim granicama koje je dužna da poštuje. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare