Ruski praznik Maslenica obeležava se i u Nišu

NIŠ

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika Naisus iz Niša obeležilo je u Oficirskom domu jedan od najpoznatijih i najveselijih ruskih praznika – Maslenice. Praznik  ima viševekovnu istoriju, a u narodu je poznat po palačinkama. Inače, ovaj praznik je u Srbiji poznat kao Bele poklade i označava kraj vesele i obilne zimske sezone i uvod je u period posta koji traje do Uskrasa i dolazak proleća. Obeležavanju Maslenica prisustvovala je i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović kao i gradski većnik Nenad Stanković, a slavlju su se pridružili i mnogobrojni gosti iz Ruskog doma i Rusko-srpskog humanitarnog centra, a manifestaciju je podržao i Grad Niš.

     „Danas je  zaista lep praznik, praznik radosti i praštanja. Posle tri godine ovaj przanik nas je ponovo okupio na jednom mestu, da prenosimo mladim generacijama običaje koje nas vezuju i koji su jako značajni za kulturu jednog naroda.Vera i kultura su obeležje svakog naroda pa i našeg pravoslavnog“,  kazala je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

    Maslenice su veseli praznik i deo je viševekovne tradicije, a priče koje ga prate prenose se sa kolena na koleno. Uz bogat program i ukusne palačinke, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva obeležilo je ovaj praznik kako bi podsetilo i  na značaj tradicije i porodičnih okupljanja u očuvanju kulture i običaja.

   „Obeležavanje Maslenice postala je tradicija u Nišu jer je ovo sedma godina kako okupljamo prijatelje na ovaj praznik. Istovremeno obeležavamo i Poklade. To je praznik koji spaja naša dva naroda, slavio se još  u ranom hrišćanstvu, ali se održao i do današnjih dana. To je praznik  koji na neki način slavi ispraćaj zime i dolazak proleća i sunca.  Palačinke koje se danas služe simbol su sunca“, kazao je Đorđe Janković, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

   Za goste je pripremljen i bogat kulturno-umetnički program. Organizatori su ugostili i opersku pevačicu, Nišlijku, Draganu Moles  koja je izvela tri pesme kojima je uveličila svečanost. Njoj se pridružio i hor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu koji je, takođe, izveo nekoliko pesama kako srpskih tako i ruskih, a tu je Vokalni satav Koraci.

    A dok su gosti uživali u stihovima Sergeja Jesenjina i Aleksandra Sergejeviča Puškin koje su na ruskom kazivali učenici Gimanzije „Svetozar Markobić“, pripremale su se palačinke.

   „Palačinke su simbol sunca i simbol su proleća i zato ih  pripremamo za ovaj praznik“, kaže Svetlana Simić koja je iz Rusije ali već 12 godina živi u Nišu.

   Za pravoslavne vernike u Srbiji Bele poklade koje se obeležavaju na isti dan kada i Maslenice, su dan za praštanje i veselje, a u periodu velikog uskršnjeg posta treba ući bez greha. Veselje traje do ponoći, a u ponoć nastupa post i počinje prva nedelja Velikog vaskršnjeg posta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare