Prva zajednička kancelarija lokalnog ombudsmana u Srbiji

NIŠ

Zajednička kancelarija lokalnog ombudsmana za Grad Niš i opštinu Gadžin Han, prva takva u Srbiji, doprineće većoj zaštiti prava građana i poboljšati kontrolu rada organa gradske i opštinske uprave. Zajednička kancelarija finansira se sredstvima Fonda za međuopštinsku saradnju.

                       „ Zajednička Kancelarija lokalnog ombudsmana u Nišu i Gadžinom Hanu ne samo da je prva u Nišavskom okrugu, nego i prva takva Kancelarija u Srbiji. Na ovu ideju smo došli jer je veliki broj građana sa teritorije opštine Gadžinog Hana podnosio pritužbe a nisu imali kontrolu, odnosno nisu imali kome da se pritužuju. Potpisivanje ovog ugovora zapravo znači pojačanu zaštitu njihovih prava od strane lokalnog ombudsmana u Nišu jer je opština Gadžin Han na ovaj način ustupila nadležnost Gradu Nišu. Naša Kancelarija će od sada da se bavi i njihovom zaštitom ljudskih prava“, kazala je Katarina Mitrovski, lokalni ombudsman Grada Niša.

                       Ugovor između Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Grada Niša i opštine Gadžin Han je uvod i prvi korak u osnivanje Regionalne kancelarije lokalnog ombudsmana čije će sedište biti u Nišu.

                      „ Kancelarija Niša i Gadžinog Hana je korak ka formiranju Regionalne kancelarije ombudsmana čije će sedište biti u Nišu i koja će omogućiti da svoja prava ostvare građani iz svih mesta u Nišavskom okrugu. To će doprineti većoj zaštiti ljudskih prava, unaprediće komunikaciju između građana i predstavnika lokalnih vlasti i poboljšati kontrolu rada gradske i opštinske uprave, javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava“, kazala je Mitrovski.

                  To znači da će pored građana sa teritorije Gadžinog Hana ovakvu zaštitu, odnosno unapređenje ljudskih prava imati i građani sa teritorije celokupnog Nišavskog upravnog okruga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare