RTV Vranje konačno u vlasništvu novinara i medijskih radnika

VRANJE

(UNS)
Ministarstvo privrede dostavilo je danas Radio-televiziji Vranje Rešenje o prenosu kapitala ovog medija na 16 novinara i medijskih radnika. Dokument kojim se, posle više od godinu dana, ukida sporno rešenje Agencije za privatizaciju i vlasništvo daje novinarima, potpisao je 29. septembra ove godine ministar Goran Knežević.

Ministarstvo privrede u obrazloženju Rešenja navelo je da je Narodna Skupština u februaru ove godine donela Autentično tumačenje odredbi Zakona o javnom informisanju i medijima kojim zaposleni ostvaruju pravo na prenos kapitala u celosti, ukoliko nije objavljen javni poziv za prodaju medija, odnosno kapital nije prodat.
„Presrećan sam što se duga i teška borba završila pozivtivnim ishodom. Cilj koji smo postavili na početku medijske reforme smo ostvarili. Želim da se zahvalim svima koji su nam u ostvarenju cilja pomogli, a pre svega gospođi Ljiljani Smajlović iz UNS-a i državnom sekretaru u Ministarstvu privrede Draganu Stevanoviću koji je pomogao i ubrzao donošenje konačnog rešenja“, rekao je bivši direktor RTV Vranje i ovlašćeni predstavnik udeličara Zoran Veličković.
Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović za sajt UNS-a rekao je „da je ovo zaista bio hod po mukama koji očigledno ilustruje odnos države prema pravima zaposlenih u medijima“.
„Nažalost, prenos kapitala bez naknade nije dovršen u još 7 medija čiji novinari i meidjski radnici na to imaju pravo. Nadamo se da je rešenje za RTV Vranje nagoveštaj da će se taj posao u najkraćem roku okončati“, rekao je Brajović.
Podsetimo, Agencija za privatizaciju, umesto u celosti, raspodelila je 3. septembra 2015. godine novinarima i medijskim radnicima RTV Vranje oko 33 odsto vlasništva, dok je dok je većinski kapital ostao u vlasništvu Akcionarskog fonda. Agencija je tada umesto Zakona o javnom informisanju i medijima primenila Zakon o privatizaciji.
Nakon toga RTV Vranje se žalilo Upravnom sudu, koji je u Rešenju Agencije naveden kao nadležan, ali je ovaj sud žalbu odbacio sa obrazloženjem da je “o podeli besplatnih udela nije upravni akt, tako da Upravni sud nije nadležan za ovaj slučaj”.
RTV Vranje je konačno, 3. juna ove godine, Ministarstvu privrede podnelo zahtev da donese rešenje u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Autentičnim tumačenjem Skupštine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare