Reorganizacija Direkcije

LESKOVAC

 

Usvajanjem predloga odluke o usklađivanju osnivačkog akta JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju“ sa Zakonom  o javnim preduzećima, izvršena je, ustvari, reogranizacija ovog javnog preduzeća.

Direkcija za urbanizam i izgradnju bila je indirektini korisnik budžeta, što nije bilo u skladu sa poslednjim izmenama Zakona o budžetskom sistemu iz 2015. godine. Zbog toga je jedinicama lokalne samouprave prepušteno da pronađu model kako će JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju“, funcionisati u cilju usaglašavanja sa novim Zakonom o javnim preduzećima.

“Ovaj predlog predstavlja reogranizaciju dosadašnjeg javnog preduzeća „Direkcija za urbanizam i izgradnju“. Ovom odlukom vrši se usklađivanje sa odredbama zakona, i radi obezbeđivanja uslova za obavljanje komunalnih delatnosti i delatnosti od opšteg interesa osniva se javno preduzeće „Urbanizam i izgradnja“ Leskovac. Predlogom odluke definisani su ciljevi osnivanja ovog preduzeća, njegova delatnost, a krajnji cilj je da novo preduzeće „Urbanizam i izgradnja“ nastavi da u kontinuitetu obavlja poslove Direckije za urbanizam i izgradnju, koja ovakvom reogranizacijom prestaje da postoji, rekla je načelnica Gradske uprave za urbanizam i komunalno-stambene poslove Jasminka Milenković.

Odlukom o usklađivanju osnivačkog akta JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju“ sa Zakonom  o javnim preduzećima definisane su delatnost, podaci o osnivanju, imovina, nadležni organi u javnom preduzeću, prava i obaveze javnog preduzeća i osnivača i druga pitanja.

U cilju postupanja po preporuci državne revizorske institucije, na ovoj sednici usvojen je predlog rešenja o isknjiženju iz knjigovodstvene evidencije JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac, nefinansijske imovine i uknjiženje u knjigovodstvenu evidenciju grada. Reč je o zgradama i građevinskim objektima ukupne vrednosti 604 miliona 726  hiljada dinara, na dan 1. 1. 2016. godine, i zemljištu vrednosti 72 miliona 157 hiljada dinara.

-Ova odluka donosi se u cilju usaglašavanja sa Zakonom o javnoj svojini, kojim je predviđeno da imovina koju imaju javna preduzeća prelazi na organe lokalne samouprave, odnosno na gradove, rekao je Bratislav Stanković iz Direkcije za urbanizam i izgradnju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare