Redovni pregledi kao prevencija

NIŠ

 

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi kada je u pitanju oboljevanje od raka grlića materice, a po smrtnosti od ovih bolesti je druga posle Rumunije”, istakla je dr doc sc. Katarina Boričić, u ime Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” danas u Nišu na stručnom skupu koji je okupio predstavnice i predstavnike Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zadrvlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Kancelarije za skrining raka, Kliničkog centra Niš i Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, kao i zdravstvene radnike iz devet lokalnih samouprava koje su uključene u kampanju „Nađi vremena“. Ona je objasnila da je rak grlića materice, u kombinaciji sa drugim faktorima rizika, posledica infekcije Humanim papilloma virusom (HPV infekcija) koja dolazi kao rezultat nezaštićenog seksualnog odnosa.

Zaključno sa 2014. godinom u 58 zemalja uvedena je u nacionalne programe imunizaciju HPV vakcinom devojčica, a neke zemlje i dečaka zaključno sa 2014. godinom, a to isto su uradile 19 zemalja Evropske unije.

“Mere efikasne sekundarne prevencije za rano otkrivanje raka grlića materice su populacioni organizovani skrining i programi oportunih preventivnih pregleda, koji u kombinaciji sa merama primarne prevencije koje dovode do sprečavanja nastanka bolesti (HPV imunizacija) bi praktično mogli da dovedu do potpune eliminacije raka grlića materice” – istakla je Dr Bojana Milošević specijalista ginekologije i akušerstva, koordinatorka za skrining raka grlića materice, Kancelarija za skrining raka.

Dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje, istakla je da su naredni koraci Ministarstva zdravlja jačanje uloge lokalne samouprave, kroz zdravstvene savete i sprovođenje politika u ovoj oblasti, edukacija profesionalaca i građana, kao i promocija zdravlja i zdravih stilova života.

Doc Dr Aleksandar Karanikolić, načelnik odeljenja hirurgije dojke i endokrine hirurgije, KC Niš napomenuo je da je važno da žene redovno obavljaju samopregled dojki i da odlaze na ultrazvučne i mamografske preglede, jer kada se ova vrsta karcinoma otkrije na vreme bolest je izlečiva u najvećem broju slučajeva.

 Kampanja koju finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, sprovedena je u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Knjaževcu, Merošini i Svrljigu kako bi se žene informisale o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i grlića materice i ohrabrile da idu na redovne preglede.

 Uz veliku posvećenost i angažovanje domova zdravlja koji su čak i produžili akciju, pregledane su 733 žene, a najviše, čak 208, je obavilo pregled u opštini Brus.

 „Ovaj broj pregleda pokazuje da se uz adekvatan javni podsticaj i podršku veći broj žena odlučuje da obavi preventivne preglede. Zato je neophodno da nacionalne institucije i lokalne samouprave, civilno društvo i mediji, ali u razvojni programi poput Evropskog PROGRESa još intenzivnije rade na podizanju svesti i stvaranju uslova za pružanje i pristup zdravstvenoj zaštiti žena, jer je njihovo zdravlje važno kako za njih i njihove porodice, tako i za društvo u celini”, rekao je Grem Tindal, menadžer razvojnog programe Evropski PROGRES i posebno se zahvalio lokalnim partnerima, lekarima i medicinskim sestrama, na učešću i podršci u realizaciji kampanje.

 Anonimne ankete sprovedene tokom kapanje pokazale su da od da od 1.254 ispitanica čak  36 odsto žena ide kod ginekologa neredovno dok blizu 4,95 odsto nikada nije bilo kod ginekologa i to iz straha, nedostatka vremena ili nemanje zdravstvenog osiguranja. Interesantan je i podatak da 28,6 odsto žena nikada nije radilo Papanikolau test (skrining test premalignih i malignih promena grlića materice), a da 25 odsto njih Papanikolau test radi neredovno na tri ili više godina. Kada je u pitanju pregled dojki tu su statistike nešto povoljnije, jer prema podacima ankete čak 66 odsto žena radi samopregled dojki a 54 odsto žena je reklo da im je ginekolog pregledao i dojke tokom redovnog pregleda.

Redovni pregledi najbolja su prevencija raka dojke i grlića materice – zaključak je današnjeg stručnog skupa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare