Radovanović: Ne ruši se zid, prvi pacijenti u decembru

NIŠ

Za mesec dana novi Klinički centar u Nišu primiće prve pacijente, najavio je danas direktor KC Niš dr Zoran Radovanović.

Predviđeno je svečano otvaranje jer “ u Nišu, u Srbiji; od vremena stare SFRJ 50 miliona evra nikada nije realizovano “, I podsetio “da je” od polaganja kamena temeljca do otvaranja prošlo  četiri godine.

Klinički centar je počeo da se gradi 1972 godine, ali se ubrzo stalo sa njegovom izgradnjom, tako da je praktično početak radova bio pre četiri godine po novom projektu koji je napravljen 2003. Godine a usvojen dve godine kasnije. Kamen temeljac postavljen je oktobra 2013.

Radovanović se osvrnuo se I na pisanje nekih medija o rušenju zida I šteti koja je zbog “lošeg projekta” nastala.

„Nikakav zid u Kliničkom centru neće biti srušen“  – rekao je danas na konferenciji za novinare direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović. On je informaciju koju su preneli neki mediji I društvene mreže okarakterisao kao zlonamernu i rekao da je to ne smatra napadom na sebe već “ udarom na državu Srbiju” koja je investirala u najsavremeniji medicinski objekat, I na sve ono što je dobro urađeno

. Na jednom delu zida moralo je da se napravi otvor, objasnio je Radovanović, kako bi bilo omogućeno da se glomazni aparati unesu u zgradu. Radovi ne znače rušenje I nove troškobve I štete već neophodne prepravke jednog zida, otvaranjem vrata , kako bi glomazna I skupa oprema mogla da se unese.

Taj deo  zida koji će zbog gabarita magnetne rezonance biti otvoren ali i zatvoren danom unosa predstavlja tek 5 posto cele provršine zida. Na njihovu inicijativu  na tom delu će biti postavljena vrata, tako da ukoliko nekad aparat treba da se popravlja, može ponovo odatle da izađe. Otvaranjem vrata nije se narušilo, tacnije usaglasilo se novo stanje sa prvobitnim projektom.

„Nikada nije bilo reči o rušenju tog zida, niti sam ja potvrdio tu informaciju novinarima. Zamolio bih u ovom trenutku kada su radovi pri kraju i dok ne primimo prve pacijente u novi objekat, da senzacionalizam ostavimo po strani. U planovima se sve vidi, a moram da naglasim da ni kroz jedna vrata na svetu ovakav aparat ( magnetna rezonanca)  ne bi mogao da prodje” Novonastali troškovi ovim radovina uznose 194 evra a ne kako se špekulisalo “ nekoliko hiljada evra  a otvor je dimenzija 2,5 x 2,5 metara ( na zidu dugačkom 40 metara).

Nema greške u projektovanju niti ima  rekonstrukcije i izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu.

“ Opremanje će biti završeno u narednih pet – šest dana. Kompletno. Predstoj ikalabrisanje opreme koje je neophodno. To su veliki aparati , magneti, skeneri I sve ostalo što je kupljeno I očekujemo do polovine decembra I zvanično objekat K, C kao krajnji korisnik dobije od države na korišćenje”.  Korišćenjem  novih aparata, magnetne rezonance, lista ćekanja više neće biti.

On se zahvalio  medijima koji su korektno izveštavali o celom projektu protekle četiri godine.

Projekat vredan 50 miliona dinara biće uspešno završen za koji dan  a svečano otvaranje očekuje se u decembru. Posle četiri godine izgradnje uspelo se  da  se realizuju veoma bitni projekti – rekonstrukcija i izgradnja četiri nova Klinička centra u Srbiji, što  “je veliki uspeh jer nigde do sada nije realizovan za tako kratko vreme.”

Direktor Radovanović je objasnio je da je stari deo rekonstruisan, a novi dograđen, te da je tako od postojećih 10.000 kvadrata ovaj objekat proširen na 50.000 kvadratnih metara, 16 operacionih sala,  podno grejanje I 650 kreveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare