Radovi umetnice iz Trebinja od danas u Galeriji Narodnog muzeja

VRANJE

Izložba „Umetnost naslućivanja“ umetnice iz Trebinja Nine Lojović Milinić otvorena je danas u 19 časova u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju, saopštila je Služba za odnose sa javnošću.

Izložba broji oko 30 radova u tehnici akril na platnu i kombinovanoj tehnici, strukturisana kroz svojevrstan motivski likovni diptih.

Biografija

Nina Lojović Milinčić rođena je 1976. godine. Akademiju likovnih umetnosti upisala je 1998. Godine u  Trebinju, a diplomirala je 2003. godine pod mentorstvom akademika Milorada Đorovića, stekavši stručno zvanje diplomirane akademske slikarke.

Tokom studiranja radila je u trebinjskom dramskom pozorištu „Slovo“ kao scenografkinja i aktivno je učestvovala na pozorišnim festivalima.

Upisala je postdiplomske studije 2006. godine, Odsek za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Banja Luci, a magistrirala 2009. godine pod mentorstvom prof. mr Radomira Kneževića, i stekla akademski naziv magistrice likovnih umetnosti iz oblasti slikarstva.

Godine 2019. stekla je zvanje doktorke nauka iz istorije umetnosti, odbranivši doktorsku disertaciju na temu „Arhitektura, živopis i ikonopis istočne Hercegovine u 16. i 17. veku“ na Akademiji umetnosti u Banja Luci, pod mentorstvom prof. dr Ljiljane Ševo.

Od 2013. godine postaje predsednica, a ujedno je i jedna od osnivača Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine „Milorad Đorović“ (ULUIH).

Kao predsednica, članica i koordinatorka više umetničkih projekata učestvuje na brojnim izložbama u Bosni i Hercegovini, i inostranstvu.

Učesnica je međunarodne likovne kolonije „Kolo“, a 2020. godine dobila je nagradu za doprinos razvoju ove kolonije.

Objavila je osam naučnih radova iz oblasti istorije umetnosti u raznim naučnim časopisima.

Članica je humanitarnog udruženja „Djeca djeci“ i učesnica 11. „Sarajevskog salona“, 2023. godine.

Do sada je imala šest samostalnih izložbi u Trebinju, Banja Luci, Gacku i na Zlatiboru. Učestvovala je na više od 60 kolektivnih izložbi u regionu i inostranstvu.

Postavka kojom se predstavlja u Vranju odabrana je na izlagačkom konkursu GNM, i finansijski podržana od strane Ministarstva kulture u okviru projekta „Godišnji program GNM Vranje za 2023. godinu“. (kraj) DC/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare