Radovi na kolektoru za prečišćavanje otpadnih voda ni posle sedam meseci nisu počeli

LESKOVAC

Radovi na kolektoru za prečišćavanje otpadnih voda još uvek nisu počeli iako je ugovor potpisan još pre sedam meseci.

” Radovi se još uvek projektuju. Izvođenje građevinskih radova još nije počelo i neće početi dok se ne dobije saglasnost od tehničke kontrole”, rekao je za JUGpres rukovodilac  ovog projekta Budimir Stojiljković.

na našu konsatatciju da je i pre dva meseca to istio rekao , Stojiljković kaže da je “isto jer im je vraćen projekt”

“Dva puta su ga dopunjavali i usaglašavali sa tehničkom kontrolom. Tehničku kontrolu vršenja nadzora je na tenderu dobila beogradska firma „Beohidro“. Učesnik u projektu je, kao naručilac jedan Ministarstvo ekologije, grad Leskovac kao naručioc dva i oni su potpisnici ugovora sa firmom koja je izvođač radova i projektant. To je slovenačko-srpska firma iz Beograda „KOSTAG“ DOO. Vrlo su bili ošti uslovi za dobijanje posla jer se radi o specifičnim radovima i potrebne su velike licence. Oni troše rok od 22 meseca za izgradnju na projektovanje, ali verovatno neće biti zastoja u izvođenju radova pošto će sve nedoumice vezane za projekat biti otklonjene”, smatra Stojiljković.

Kaže da je “propast prethodnog kolektora upravo bio nedostatak tehničke dokumentacije, nedostatak i šupljine u projektu” i da je “ostavljeno izvođaču da radi štagod hoće”.

” Ovde se traži precizna definicija šta i sa kojim peskom se, recimo, sme zatrpati rov, kako se meri stišljivost tla, kako se meri pesak, gustina, nabijeno tlo, itd… Zahtevi su vrlo oštri i precizni, izvođač i projektant beže od toga pošto jer im ne odgovara, jer su ti 5-6 firmi u konzorcijumu. Taj koji je projektant neće da bude taj koji će da izvodi, nego je uzeo firmu s kojom je napravio ugovor i sporazum, pa se onda dogovaraju šta da stave u projekat, jer to što stave u projekat tako mora i da se izvede”, objašnjava Stojiljković.

Zapisnik o uvodjenuu izvodjača radova na posao izgradnje glavnog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda potpsian je 30. jula između grada Leskovca, Ministarstva za zaštitu životne sredine, izvođača radova i predstavnika vršioca tehničke kontrole i stručnog nadzora.

Holandska Vlada doniraće skoro osam miliona evra za 88 km kanalizacione mreže u 16 sela koja gravitiraju ka Bogojevcu, mestu u kojem je locirano Postrojenje za preradu otpadnih voda, čime bi se uspostavio pun režim rada sistema.

Rok za završetak ovih radova je 30. maj 2020. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare