Rad vaspitača tokom vanrednog stanja

VLASOTINCE

Vlasotinačka Predškolska ustanova „Milka Dimanić“ je odmah nakon uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa postupila po uputstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u skladu sa odlukama i merama Vlade Republike Srbije.

Ova ustanova je svakodnevno, prateći aktuelne informacije i uputstva, razmotrila korake i aktivnosti koje je potrebno preduzeti u cilju obezbeđivanja odgovornog, kompententnog i pravovremenog odgovora na kompleksne izazove sa kojima se u ovom trenutku suočava obrazovni sistem i društvo u celini.

U tom smislu PU „Milka Dimanić“ je obezbedila mobilisanje i konstruktivno angažovanje pojedinaca i ustanove u celini u svim segmentima rada. Jedan od prioriteta se odnose na aktivnosti u vezi sa očuvanjem zdravlja i bezbednosti ljudi.

  • U cilju zaštite zdravlja i bezbednosti ljudi preduzeli smo više aktivnosti. Prekinut je rad ustanove po odluci Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba opštine Vlasotince. Uspostavili smo onlajn komunikaciju između direktora i svih ostalih službi u ustanovi, izradili smo planove dežurstva i obilazaka vrtića u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i opštinskog Kriznog štaba, koji se obavljaju uz sve mere prevencije. Imamo stalnu komunikaciju sa Školskom upravom, sve zaposlene redovno informišemo o dobijenim uputstvima, sarađujemo sa Kriznim štabom – informiše nas Snežana Filipović, direktorka vlasotinačke PU „Milka Dimanić“, o aktivnosti svoje ustanove .

Po njenim rečima drugi deo aktivnosti se odnosi na podršku porodicama sa decom predškolskog uzrasta kako bi se obezbedili minimalni uslove za normalno funkcionisanje, učenje i razvoj dece u vreme vanrednog stanja i kućne izolacije.

Na koji način sada rade vaspitači vaše ustanove?

  • U cilju dobrobiti dece i njihovih porodica pružamo podršku roditeljima kako bi se obezbedili uslovi za kontinuirano učenje kroz igru. U tom cilju smo preduzeli niz aktivnosti. Obavestili smo sve zaposlene i roditelje o prekidu rada svih objekata i to putem obaveštenja za roditelje na oglasnim tablama, putem sajta, fejsbuk stranice i telefonom. Potom smo definisali kanale komunikacije među zaposlenima putem viber grupa medicinskih sestara vaspitača, vaspitača, stručne službe, direktora i pedagoškog kolegijuma. Motivisali smo vaspitače na povezivanje sa roditeljima putem viber grupe, fejsbuk stranice i sajta ustanove, što je veoma važno za naš rad u ovakvim uslovima. Vaspitači sačinjavaju operativne planove na nedeljnom nivou. Roditeljima dnevno šalju aktivnosti i zadatke koje treba da realizuju sa decom. Takođe, informišu roditelje o platformama i linkovima sa predlozima ideja za zajedničko učenje kroz igru u porodičnom domu.

Kojim se još aktivnostima, u ovom vanrednom stanju, bave vaši upošljenici?

  • Treći nivo rada PU „Milka Dimanić“ u vanrednom stanju se odnosi na aktivnosti koje su vezane za profesionalno povezivanje, umrežavanje i razmenu iskustava praktičara, sve u funkciji istraživanja zajedničkog učenja i unapređivanja komptencija. Cilj ovih aktivnosti je zajedničko učenje vaspitača, medicinskih sestara vaspitača i stručne službe, odnosno razvijanje njihovih kompetencija kao praktičara. Posebno je značajno razvijanje naših digitalnih kompetencija u uslovima rada koji su novi za sve nas. Ovo je prilika da u novim uslovima rada jačamo kompetencije vaspitača i stručnih saradnika u razvijanju savremenih pedagoških prostora u radu sa decom, što će nam kasnije koristiti tokom obuka za primenu novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Direktorka Filipović poziva roditelje da neguju toleranciju, solidarnost i da u okviru svojih porodica istražuju šta im je zaista važno i oko kojih će se vrednosti okupiti u ovom teškom trenutku.

  • Važno je da se osetimo sugurno i da aktivno učestvujemo u okviru naših malih zajednica. Pozivamo roditelje da se kreativno uključe i da zajedno kreiramo program na zadovoljstvo dece roditelja i vaspitača.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince.
Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju
stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare