Memorandum o zaštiti novinara

BEOGRAD

Ministarstvo kulture i informisanja je veoma zainteresovano da memorandum o zaštiti novinara bude potpisan u što kraćem roku, jer smatra da treba poboljšati stanje u toj oblasti u pogledu prevencije i bolje koordinacije zainteresovanih strana, izjavio je FoNetu državni  sekretar Ministarstva Saša Mirković.

 

On je podsetio da je prvi sastanak o tom dokumentu organizovan u Ministarstvu kulture i informisanja, a drugi u Republičkom tužilaštvu i da se nada da će memorandum, koji je sada u nacrtu, na narednom sastanku biti i potpisan.

“Smatramo da bi medijska i novinarska udruženja trebalo da daju konkretan doprinos da se potpiše memorandum, a onda taj dokument i primeni”, istakao je Mirković.

On je objasnio da je planirano da memorandum o zaštiti novinara potpišu Tužilaštvo, Minstarstvo unutrašnjih poslova i novinarska i medijska udruženja. Prema Mirkoviću, Nacrt memoranduma predviđa mere prevencije, a planirano je i vođenje evidencije o incidentima i jačanje saradnje Tužilaštva, MUP i strukovnih udruženja.

Planirano je da se formira i radna grupa, čiji će članovi biti ovlašćeni predstavnici potpisnica memoranduma. U Nacrtu se predviđa da to budu visoki predstavnici, to jest ljudi koji imaju autoritet da sprovedu određene odluke u delo, objasnio je Mirković.

On je zaključio i da memorandum o zaštiti novinara u praktičnom smislu pokazuje šta donosi otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu i osnovnim pravima u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Pred praznike  oglasila su se i novinarska i medijska udruženja i uz manje ili veće ograde u odnosu na sam tekst memoranduma izrazili spremnost da učestvuju u razgovoru koji vodi potpisivanju memoranduma.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izjavio je da NUNS hoće da pomogne u tom poslu, ali da ne želi da deli odgovornost sa državnim organima koji imaju obavezu da zaštite novinare.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare