Prvog dana od uvođenja kazni samo 50 prekršaja

NIŠ

Od 1.avgusta dva specijalna vozila Komunalne milicije opremljena sistemom za snimanje „oko sokolovo” evidentiraju i sankcionišu prekršaje prilikom parkiranja, a prvog dana zabeleženo je samo 50 prekršaja dok je tokom jula kada su građani samo opominjani beleženo i do 1.000 prekršaja dnevno. Sudeći po smanjenim brojem prekršaja otkako je počelo kažnjavanje a prema rečima Dejana Kovačevića, načelnika Komunalne milicije „oko sokolovo“ je opravdalo postojanje na niškim ulicama.

                       „Na opšte iznenađenje svih prvog dana kažnjavanja „oko sokolovo“ je u obe smene zabeležilo svega 50 prekršaja.Najčešći  prekršaji su bili, sada u manjem broju, zaustavljanje vozila na kolovoznoj traci sa upaljena četiri migavca i ometanje saobračaja, potom zaustavljanje vozila na trotoaru i ometanje kretanja pešaka, na taktilnim stazama  za slabovide osobe, ostavljanje vozila  na zelenim površinama ili na žutim trakama na mestima predvišenim za ulazak u privatne kuće ili lokale. To su neki prekršaji koje smo beležili i tokom jula kada nije bilo kažnjavanja, ali sada je broj prekršaja značajno smanjen“, kaže Dejan Kovačević.

                       Kada „oko sokolovo“ snimi vozilo koje je nepropisno stalo sledi pregled snimka.

                    „Ako se ustanovi da je vozilo u kvaru, da je stalo da pokupi putnika ili da neko izađe, u tom slučaju, to se neće tretirati kao prekršaj, ali sve ostalo hoće. Kada se utvrdi da je napravljen prekršaj iz baze podataka koju smo dobili  iz MUP-a po registarskom broju vozila traže se podaci o vlasniku.Odredi se koji je prekršaj u pitanju, operater od svih  fotografija koje je sistem poslao odabere dve na  kojima se najbolje vidi prekršaj i to se šalje hibridnom poštom. Nakon toga se štampa obaveštenje i šalje vlasniku vozila na kučnu adresu. On ima rok osam dana  da plati polovinu kazne koja iznosi 5000 dinara i još osam dana da plati punu kaznu, ili da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao njegovim vozilom u trenutku učinjenog prekršaja“, objašnjava Dejan Kovačević način rada „oka sokolovog“ kada je u pitanju kažnjavanje.

                 Dodaje da se tačka na predmet stavlja kada vlasnik vozila plati kaznu, a ukoliko se izjasni da je neko drugi upravljajo vozilom u trenutku prekršaja, sastavlja se novi prekršajni nalog i šalje tom licu.

               „Ako vlasnik vozila ne plati polovinu ili puni iznos kazne ili se, pak, ne izjasni ko je upravljao vozilom, takav predmet Komunalna milicija obrađuje, šalje SUD-u koji preuzima  dalje korake“, kaže Kovačević.

                   Dostavna vozila sada imaju plaćenu plavu zonu i ona važi od 00 do 24 sata.

                 „Vozila koja dostavljaju robu ako su stala bilo gde a da ne ometaju ni saobraćaj ni kretanje pešaka neće biti tretirana da su u prekršaju dok im ne istekne rešenje o plavoj zoni. Poučeni iskustvima iz nekih evropskih gradova kao što su Zagreb,Ljubljana, Beč, dostavu ćemo najverovatnije ograničiti od 21 sat do 9 ujutru. To ćemo uraditi kada budu podnosili zahteve za nova rešenja“, ističe Kovačević.

                 Taksi vozila će moći da stanu da pokupe putnike, ali da ne ometaju saobraćaj.

                  Vozila sa sistemom „oko sokolovo” biće na ulicama radnim danima od 7 do 21 sat, a subotom od 7 do 14 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare