U „knjižari pod vedrim nebom“ kompleti knjiga upola cene

NIŠ

Do početka nove školske godine ostalo je još mesec dana, a ulični prodavci polovnih udžbenika već su se pojavili na Keju kod Tvrđavskog mosta. Doduše malo ih je jer, kako kažu, još traju godišnji odmori pa veći broj kupaca ali i svojih kolega očekuju tek sredinom avgusta. Ono što je najvažnije to je cena po kojoj se udžbenici, uglavnom za osnovce, prodaju. Jedan od prodavaca kaže da su cene upola niže od kompleta novoh udžbenika kupljenih u knjižarama. Kod uličnih prodavaca, primera radi, komplet udžbenika za osmi razred košta oko 10.000 dinara dok je njegova redovna cena u knjižari ili ako je kupljen preko škole blizu 20.000 dinara.

„Za sada nema puno kupaca jer traju odmori, ali roditelje očekujemo tek sredinom avgusta kada počnu ozbiljnije pripreme za početak školske godine. Inače, cene kompleta prodajemo po upola cene. Tako kompleti za peti i šesti razred mogu da se kupe za 5 do 6.000, komplet za sedmi razred za 8 do 9.000, a komplet za osmi razred za 9 do 10.000 dinara“, objašnjava jedan od prodavaca.

                          Knjige mogu da se kupe i pojedinačno, a cena je, opet, upola niža nego u knjižarama. Ako je cena u knjižari 1000 i više dinara, kod uličnih prodavaca se može kupiti za 500 dinara.

                         „Može i za manje jer ljudi nemaju para, pa neke udžbenike prodamo i za  400 dinara.Ako roditelji žele možemo da im prodamo komplet i na dve rate, pa polovinu plate sada, a ostatak u septembru. U svakom slučaju je ušteda za porodivu jer 10.000 dinara nije mala para“, kaže ovaj prodavac.

                        Prema njegovim rečima treća verijanta uštede je da roditelji donesu udžbenike iz prethodng razreda koje ulični prodavci otkupljuju, a da doplate za komplet koji žele samo razliku u ceni.

                        „Kod nas je sve moguće jer smo svesni da roditelji koji imaju dva učenika u porodici sa minimalnim primanjima jedva da mogu da izađu na karj. Dobro je i nama jer  na ovaj način zaradimo neki dinar za zimu. Svako se snalazi kako zna i ume“, objašnjava vlasnik polovnih udžbenika.

                         Knjige koje nude ulični prodavci gotovo kao da nisu ni korišćene. Korice su glanc nove kao da su juče izašle iz štamparije, listovi nemaju „uši“, ništa nije podvučeno u njima, a ako i jeste to je samo na nekim stranama. Logično se nameće pitanje učilio je ko iz ovih knjiga. Verovatno jeste, ali pažljivo.

                       „Roditelji koji dolaze kod nas da kupe knjige moraju sa sobom da imaju i spisak koji su dobili u školi jer se u različitim školama traže različiti autori ili izdavači. Sa spiskom u rukama ne mogu da pogreše. Dosta se traže knjige čiji je izdavač Vulkan, a najniže cene su uzdžbenika koje izdaje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Pa koji se nastavnik za koji udžbenik opredeli. Mi im možemo ponuditi sve“, ističe ovaj prodavac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare