Prvi stanari Naučno tehnološkog parka u Nišu već počeli sa radom

NIŠ

Polovina stanara uselila se u Naučno-tehnološki park u Nišu. Među prvima su se uselile Start ap kompanije , a zatim i tehnološko razvojne, kaže Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka. Tokom novembra trebalo bi da se usele i ostali stanari. Za sada je ugovore potpisalo 29 kompanija. U Naučno-tehnološkomparku, uključujući i osnivače parka, prema rečuma Ranđelovića, zapsoleno je trenutno oko 450 ljudi, a u planu je da za naredne dve godine taj broj bude dupliran.

 ‘’Prvi stanari u Naučno tehnološki park u Nišu uselili su se tokom septembra. Do sada je 15 stanara, od čega su 4 tehnološko razvojne kompanije dok su ostale start apovovi. Ugovore o useljenju potpisalo ukupno 29 stanara. Međutim ta cifra nije konačna jer je javni poziv za prijem članova otvoren od aprila meseca’’- potvrđuje Milan. ‘’To sada sve zavisi od njih na šta, moguće je može da utiče i pandemija koronavirusa, mada se mi nadamo da to za sada ne remeti naše planove i da će situacija i nadalje ostati ista kada se radi o dolasku novih stanara’’.

                      Ugovore o useljenju do ovog trenutka je potpisalo 29 satanara, ali svakog meseca na adresu NTP tignu dve do tri prijave.

                      Jedan od prvih stanara koji je u NTP od septembra je  Start ap Fabrika dobre hrane.

                       ‘’Imamo petnaestogodišnje iskustvo u radu sa malim  biznismenima, pre sve u prehrambenom sektoru, došli na ideju da napravimo platformu koja če okupiti, pre svega, proizvođače sa juga Srbije ali i proizvođače širom zemlje koji se bave preoizvodnjom premijum hrane id a ih povežemo sa krajnjim potrošačem’’- kaže Milivoje Jovanović iz Fabrike dobre hrane.

                        Ideja nam je, dodaje on, da u Naučno tehnološkom parku dobijemo potrebna znannja koja će nam omogučiti da naš start ap uspe.

                        ‘’Računamo i na usluge naučno tehnološkog parka i u smislu treninga, ali i mentorske podrške’’- ističe Jovanović.

                        Među tehnološko-razvojnim kompanijama koje su se do sada uselile nalazi se i kompanija ‘’Insono’’.

                          ‘’Pokušavamo da spojimo dve oblasti za koje imamo ekspertizu, a to su oblast zvuka i oblast veštačke inteligencije. Za sada to prvi radimo u Srbiji, ali i u svetu ima tek nekoliko firmi koje se bave ovim ipsitivanjem’’- ističe  profesor dr Dejan Ćirić.

                          Naučno-tehnološki park u Nišu otvoren je juna 2020.godine, a izgradnja je počela u novembru 2018.godine. Impozantna zgrada se prostire na 14.000 kvadrata. U njegovu izgradnju je uloženo 12,5 miliona evra koja su obezbeđena iz Fonda evropske investicione banke. Gradili su ga zajedno država Srbija, Grad Niš i Univerzitet u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare