Grupa članica EU upozorava na pokrete protiv 5G mreže

BRISEL

Petnaest članica EU pozvalo je Evropsku komisiju da odmah napravi strategiju za borbu protiv dezinformacija koje se tiču telekomunikacionih mreža pete generacije (5G), upozorivši da bi EU mogla da propusti pravno obavezujuće rokove za postavljanje nove infrastrukture.

Pismo je upućeno potpredsednicama EK Margaret Vestegar i Veri Jurovoj i komesaru za unutrašnje tržište Tjeriju Bretonu, a potpisale su ga Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Slovačka i Švedska.

U pismu se traži da EK odgovori na veliki broj teorija zavere u Evropi koje su dovele do paljenja telekomunikacionih tornjeva.

Širom Evrope je od januara do juna prijavljeno 140 napada povezanih sa 5G, većinom u Velikoj Britaniji i Holandiji.

Potpisnici pisma su tražili od Komisije da nađe rešenje pre nego što se na meti napada nađe buduća mrežna infrastruktura, u vreme pandemije korona virusa kada je građanima potrebna veza velike brzine.

“Svedoci smo povećane aktivnosti pokreta protiv 5G mreže širom EU. Želimo da naglasimo da vandalizam nad telekomunikacionom infrastrukturom i eskalirajuće dezinformacije o elektromagnetnim poljima i 5G nisu samo pretnja po ekonomiju pogođenih zemalja članica, nego takođe onemogućavaju EU da ispuni svoje ambiciozne ciljeve u pogledu 5G”, navodi se u pismu.

Komisija bi stoga trebalo da “primeni mere koje suzbijaju dezinformacije” koje se tiču izloženosti elektromagnetnim poljima i 5G i da radi na podizanju svesti kako bi građani podržali uvođenje te tehnologije u skladu sa ciljevima EU, smatraju potpisnici pisma.

Prema uredbi usvojenoj 2018. godine, EU je obećala da će povećati razvijanje 5G mreža tako što će pre kraja 2020. obezbediti dostupnost 5G radio spektra.

Takođe, u okviru akcionog plana 5G za Evropu iz 2016, zemlje su se obavezale da će razvijati svoju infrastrukturu za telekomunikacione mreže naredne generacije. Ti ciljevi uključuju pokretanje servisa 5G u svim zemljama članicama u bar jednom većem gradu do kraja 2020.

Jedan EU zvaničnik je nedavno za EURACTIV.com rekao da sve članice EU imaju zakonsku obavezu da do kraja godine dodele 5G frekvenciju mobilnom operatoru.

U realizaciji tih ciljeva je, međutim, naišlo se na niz prepreka. Pored paljenja telekomunikacione opreme, postavljanje infrastrukture je usporeno zbog pandemije i geopolitičkih tenzija između SAD i Kine.

Zemlje EU koje su potpisale pismo ističu da “nepoverenje” nastalo zbog dezinformacija može da ima negativne posledice na postavljanje infrastrukture za mobilne mreže (tornjeve i antene), kao i na postavljanje bežičnih pristupnih tački u manjim područjima.

Izvor: EURACTIV.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare