U niškim osnovnim školama obeležava se nedelja borbe protiv vršnjačkog nasilja

NIŠ

U niškim osnovnim i srednjim školama poslednja nedelja februara je u znaku Dana roze majica kojim se obeležava svetski Dan protiv vršnjačkog nasilja. Tim povodom u školama je održano niz aktivnosti u koje su bili iključeni svi učenici, kako mlađih tako i starijih razreda, a o prevenciji vršnjačkog nasilja najviše se pričalo na razrednim časovima ali i u okviru predavanja iz gotovo svih predmeta.

                  U Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“ prema rečima direktorke Milene Kostić učenici svake godine rado prihvate da se uključe u obeležavanje Dana roze majica.

                   „Deca bez ustezanja, učenici gotovo svih razreda, tog dana kada obeležavamo Dan roze majica, obuku roze majice ili košulje, a oni koji iz nekog razloga to ne mogu stave bedž u ovoj boji. Uključeni su u mnogobrojne aktivnosti a cilj svake od njih je da mladim ljudima ukažemo na to da vršnjačko nasilje postoji ali i da je potrebno boriti se protiv toga. I ne samo boriti se, već im pomažemo da dođu i do mehanizama kojima nasilje može da se zaustavi, a to je tolerancija, prihvatanje rezličitosti, ljubav prema drugovima, negovanje drugarstava koje je vrednije od svega“, kaže Milena Kostić.

                     Slično je i u ostalim školama u gradu bilo ovih dana. Uglavnom su u hodnicima mogle da se vide roze majice sa ispisanim porukama ili bez njih.

                    „U Osnovnoj školi „Bubanjski heroji“ Dan roze majica se obeležava svake godine. Na prevenciji vršnjačkog nasilja radi sa decom svih uzrasta. Od malih nogu je potrebno pričati o tom uzajamnom poštovanju i uvažavanju različitosti, jer samo tako možemo postati i bezbedno društvo“, kaže Verica Radenković, direktorka ove škole.

                    Direktori, nastavnici i učitelji u školama smatraju  da samo tako mogu da se stvore čvrsti temelji za naredne godine razvoja i rasta dece kroz proces daljeg školovanja.

                   „Dan roze majica obeležava se u poslednjoj nedelji februara i nizom aktivnosti i u vrtićima Pčelice, sa decom svih uzrasta. Radi se na podizanju svesti o lošim posledicama nasilja gde je prioritet pre svega rana prevencija i reakcija na svaki oblik nasilja”, kažu iz  PU „Pčelic“.

                     U školama kažu da su deca upoznata sa tim zbog čega se obeležava Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja Danom roze majica.            

                      „Jedan je dečak iz Kanade u znak podrške teško oboleloj majci od raka dojke, obukao roze majicu. Istog dana su ga zbog roze majice pretukli vršnjaci u školskom dvorištu. zbog te roze majice, pretukla ga je grupa vršnjaka. U znak podrške narednog dana ceo njegov razred je obukao roze majice“, objašnjava jedna učenica OŠ „Vođd Karađorđe“.

                      Njena je priča tačna, a roze majica postala je zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje. Vremenom se ideja proširila na ceo svet i postala prepoznatljiv simbol inicijative u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare