Prva tri grada u kojima će biti instalirana pametna brojila su Čačak, Niš i Kraljevo

NIŠ-ČAČAK-KRALJEVO

  Čačak, Niš i Kraljevo su prva tri grada u koja će do 2025. godine biti instalirana pametna brojila, a koja će smanjiti gubitke na distributivnoj mreži, emisiju ugljen-dioksida i obezbediti kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

  Za realizaciju tog projekta, čija je vrednost 40 miliona evra, danas su potpisani Ugovori o zajmu između Vlade Srbije i EBRD, kao i Ugovor o garanciji države da će taj projekat biti urađen, a potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

                  Ministarka je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra i dodala da je instalisanje pametnih brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

                  Ukazala je da će pametna brojila smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 5.000 tona godišnje, a biće od pomoći i onima koji će električnu energiju proizvoditi i trošiti iz solarnih panela.Navela je da je to prva faza projekta koja obuhvata tri grada, 205.000 brojila i čija je vrednost 40 miliona evra.Mihajlović je najavila da će biti i druge faze projekta u koji će biti uloženo još 40 miliona evra.„

                    Ovo je početak kada govorimo o modernizaciji distributivne mreže, mnogo novca je još potrebno uložiti u distributivni mrežu kako bi svaki deo Srbije imao stalno napajanje“, rekla je Mihajlović.Ističe da to najbolje znaju građani Srbije koji imaju problem sa čestim nestankom struje.

                    Direktor poslovnog sistema EPS-a Saša Stefanović rekao je da će se kroz taj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u tri grada – Čačku, Nišu i Kraljevu.

               Istakao je da su benefiti veliki i za EPS i za građane i dodao da će taj projekat omogućiti da se bolje prati kvalitet isporučene energije, kao i da se identifikuje svako oštećenje i smanje gubici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare