Protesti predškolskih ustanova 11 aprila: Na ulicama zvečke, ne pištaljke

BEOGRAD

Tri sindikata, koji deluju u predškolskim ustanovama u Srbiji, najavili su proteste za 11. april u Beogradu

Protest zaposlenih sa teritorije cele Srbije održaće se u četvrtak, 11. aprila, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, sa početkom u 14:00 časova.

“Sav teret ekonomske krize u Srbiji, po svemu sudeći, nose zaposleni u predškolskim ustanovama, čiji se loš materijalno-socijalni položaj ne popravlja. Prevelike jaslene i vaspitne grupe, izazovi u radu sa decom sa posebnim potrebama, opterećenost administrativnim poslovima, nerazumevanje lokalnih zajednica za naše probleme, nepoštovanje zakonske regulative i ugrožavanje naših socijalno–ekonomskih prava, apsurd zabrane zapošljavanja, niska i neredovna primanja – samo su neke od gorućih tema srpskog predškolstva!

Uprkos delatnosti koja je od izuzetne važnosti za društvo i velike odgovornosti koju imamo u obavljanju svog posla, država je ostala nema na zahteve zaposlenih i sindikata koji ih zastupaju.

Da su predškolci dodatno diskriminisani svedoči i povećanje plata od 7%, dok su prosveti, kojoj i sami pripadamo, plate uvećane za 9%. Zato je Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije pokrenuo inicijaivu za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu.

Ne mireći se sa ovakvim stanjem, u nekoliko navrata smo se obraćali nadležnim ministarstvima i održali više sastanaka sa ministrima prosvete i lokalne samouprave, kao predstavnicima Ministarstva finansija. Pomaka nema.

Pitamo se „Da li su predškolci prosveta?“ i sa punim pravom tražimo pravedno vrednovanje rada zaposlenih u predškolskim ustanovama, kao i postizanje humanih i podsticajnih uslova u kojima ćemo oblikovati najdragoceniju vrednost našeg društva. Briga za decu – ono što je za predstavnike vlasti puka retorika, za nas je profesionalna, etička i životna opredeljenost!

ZAHTEVAMO

  1. Zaustavljanje diskriminacije koju je doneo Zakon o budžetu izopštavanjem predškolaca iz jedinstvenog sistema vaspitanja i obrazovanja Srbije
  2. Poštovanje Zakona o osnovma sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Kolektivnog ugovora od strane lokalne samouprave
  3. Ukidanje zabrane zapošljavanja i poštovanje normativa zaposlenih
  4. Formiranje sektora za predškolstvo u MPNTR”, navodi se u saopštenju koje potpisuju ispred Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović, GSPRS NEZAVISNOS Odbor PU Suzana Lazarević i Sindikata obrazovanja Srbije        
                      Valentina Ilić.
     
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare