Proslavljen jubilej – 140 godina Narodne biblioteke “Stevan Sremac”

NIŠ

Narodna Biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu danas je svečanom akademijom u Svetosavskom domu proslavila  veliki jubilej – 140 godina postojanja.

Direktorka Biblioteke Sonja Šuković rekla je da je niška Biblioteka zauzima značajno mesto u kulturnom životu grada i ima nivo i remone koji joj obezbeđuje odličnu saradnju sa mnogim domaćim i stranim partnerima ali i sa desetinama hiljada članova.

„Danas kada obeleavamo 140 velikih godina kako putujemo sa Narodnom bibliotekom, ustanova sa ponosom dočekuje ovaj veliki jubilej sa značajnim rezultatima. U narednom periodu mi možemo da se trudimo da održimo ovaj nivo dobre komunikacije sa desetinama hiljada naših korisnika, a i da održimo kvalitetan nivo saradnje sa mnogobrojnim međunarodnim i domaćim saradnicima“ rekla je Sonja Šuković.

Direktorka Biblioteke pohvalila se da je Bibliotečki fond ju veoma dobrom stanju i da je problem  smeštaj tog bibliotečkog fonda.

„Biblioteka u ovom trenutku ima preko 300 000 jedinica bibliotečke građe. Fondovi su se osvežili u prethodnim godinama uz veliko razumevanje i Grada , koji je odvojio značajna sredstva za nabavku bibliotečke građe, a i uz pomoć Ministarstva kulture, koji otkupom knjiga pomae svim srpskim bibliotekama“ rekla je Šuković.

Na Svečanoj akademiji je govorio akademik Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke SANU. On je kazao da ovakvi datumi kao što je 140. godišnjica ustanove koja nosi ime Stevana Sremca značajni su ne samo za grad, jer je to najstarija biblioteka na jugu Srbije, nego je to značajno za ukupnu našu duhovnost, kulturu, nauku, književnost, za sve oblasti našeg civilizacijskog života“.  On je podsetio da su gimnazijski profesori odmah posle oslobođenja Niša osnovali, kako je rekao „ nešto što je bazična kultura, osnova i od čega se razvija i napreduje kako ovaj grad tako i ljudi u  njemu. Knjiga i čitanje su osnova ne samo obrazovanja, umetnosti, već i kvaliteta života i uspeha uopšte.“

Vuksanović je rekao da nisu česti ovakvi datumi  niti ustanove kao što je Biblioteka „Stevan Sremac“ koja na uspešan način čuva tradiciju i istovremeno uspostavlja savremene oblike umrežavanja naučnih, umetničkih i književnih pojava na sadašnjoj koti naše civilizacije.

„To je pravi model kako bi trebalo u jednoj ustanovi kulture raditi“, rekao je akademik koji je čestitao i ustanovi i građanima Niša 140 godina Biblioteke.

Narodna biblioteka u Nišu osnovana je samo godinu dana nakon oslobođenja Niša od Turaka i jedna  je od najstarijih kulturnih ustanova u Gradu i prva javna biblioteka u Južnoj Srbiji. Grupa profesora je u okviru Gimnazije,  1879. godine, osnovala biblioteku i čitaonicu za potrebe građana, te se ova godina smatra godinom osnivanja niške Narodne biblioteke.

Dve su ličnosti značajne za dalji život Biblioteke: niški vladika, Jeronim Jovanović i pisac, Stevan Sremac.

Niški vladika, Jeronim Jovanović,  13. maja 1894. godine, testamentom je zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje Javne biblioteke, koja je posle dugog sudskog procesa svečano otvorena 19. septembra 1904. godine.

Biblioteka je 1906. godine dobila još jednu značajnu donaciju. Nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.

Današnju svečanost uveličao je veliki umetnik, čarobnjak frule koji ove godine proslavlja 50 godina rada i 70 godina života i koji zvucima frule prenosi tradiciju srpskom naodnog melosa i kulture.

„Bili su ratovi, mnoge su ovde horde prošle ali kultura se mora čuvati, makar je zakopali dok ne prođe mećava. Činjenica je da narodi koji nemaju kulturu, oni nemaju budućnost, trsgove na osnovu kojih doznajete kako je ta nacija bila, šta je ona radila, koje su joj bile visoke vrednosti. Ovde se radi o tome da je kultura visoka vrednost. Ali ne vrednost koja se meri srebrom i zlatom, nego koja se prenosi sa pokoljenja na pokoljenje. Moraju naši potomci da znaju šta smo mi bili, da bi imali svoje korene.“ rekao je Bora Dugić koji je uz muzičku pratku Bobana Prodanovića ( harmonika) odsvirao nekoliko svojih kompozicija na fruli.

U muzičkom programu učestvovao je i Hor Studenskog kulturnog centra.

U čast ovog dana u Svetosavskom domu upriličene su i dve izložbe – „Bibliotekom kroz vreme“ i „Kamen drevnog snevača.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека