Proslavljen Dan Kopnene vojske

NIŠ

Povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije u Domu vojske u Nišu je sinoć održana je Svečana akademija kojoj su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Grada Niša, lokalnih samouprava, verskih zajednica i drugi gosti.

Prema rečima komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosava Simovića pripadnici Kopnene vojske dostojanstveno dočekuju svoj Dan i Dan pešadije ponosni na svoje pretke i srećni što im je Bog dao priliku da osećaju i vole srpsku Vojsku, da budu uvek sa njom, srpsku vojsku koja se sada modernizuje, željni i dalje modernog naoružanja, svesni političko bezbednosne situacije u državi, željni boljeg standarda koji dele zajedno sa građanima Srbije i odlučni da ostanu deo stroja koji je garant mira i bezbednosti Srbije i Balkana

On je u svom obraćanju, podsetio je na slavnu vojničku istoriju srpskog naroda i značaj Topličkog ustanka koji je njen važan deo ali je istakao šta u ovom trenutku znači za srpski narod I državu vojska Srbije

-“Kopnena vojska Vojske Srbije je vojska svih građana Srbije bez obzira na versku, nacionalnu i političku pripadnost. Ona se bavi svojom strukom i od prošlog do ovog praznika Kopnena vojska je izvršila 3.951 gađanje naoružanjem kojim raspolaže, izvela 153 vežbe različitog nivoa od čete do brigade i 13 multinacionalnih vežbi u inostranstvu i zemlji, a njeni inžinjerci popravili su 120 kilometara puta i bili uz građane Srbije tokom godine u mnogim nedaćama koje su ih zadesile – poručio je general Simović dodajući da pripadnici Kopnene vojske hrabro stoje pored zastave Republike Srbije i u Kopnenoj zoni bezbednosti i u mirovnim misijama širom sveta.

U umetničkom delu večerašnje svečanosti, nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, dramski umetnici niškog Narodnog pozorišta i brojni vokalni solisti.

Ovaj dan bio je I prilika da se najboljima dodela odlikovanja. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je 49 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

Prenoseći pozdrave i čestitke predsednika Vučića odlikovanima, izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković je istakao da dodeljena odlikovanja oslikavaju bogatu vojničku karijeru kroz koju su prošli pripadnici Vojske Srbije službujući u garnizonima širom bivše SFRJ, SRJ i sada Republike Srbije.

 – Najvažnije vrednosti vojne profesije, kao što su vernost otadžbini, posvećenost profesiji, odanost, hrabrost i disciplinovanost, solidarnost, čojstvo, dostajnostvo, požrtvovanost, i poštovanje drugih, ne mogu se uvek istaći usmenim pohvalama ili dodelom stimulativnih mera, već je važno da oni koji ih najbolje sprovode za to dobiju odlikovanje, odnosno počast, koji im odaje zahvalna otadžbina – naglasio je izslanik predsednika Selaković. I dodao “Odlikovanja su jedan od važnih stvari svakog oficira, podoficira i svakog ko radi u vojsci. Današnji dan, 16. novembar svetkuje se i obeležava kao Dan vida kopnene vojske, a u znak sećanja na herojsku Kolubarsku bitku i sve one sjajne vojnike, heroje koji su pod komandom vojvode Živojina Mišića branili Srbiju pre više od jednog veka“

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je zjavio je da je Srbija vojno neutralna zemlja zato što ima snažnu i moćnu vojsku i istakao da bez snažne i moćne vojske nema ni neutralnosti.

„Zemlja koja nema sposobnost da se brani i zaštiti svoj integritet nije poštovana, i nije zemlja o čijim će se političkim odlukama govoriti sa poštovanjem“-rekao je Vulin, dodajući da džava posebno vodi računa da svaki pripadnik Vojske bude osposobljen, dobro obučen i lično zadovoljan.

Vulin je podsetio da je po naređenju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića formirana radna grupa koja će se baviti rešavanjem stambenog pitanja pripadnika bezbednosnog sektora.

„Imamo veliki projekat stambene izgradnje, najveći od vremena bivše SFRJ. To je način da se zahvalimo ljudima koji rade u bezbednosnom sektoru“. rekao je on.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na dan kada je, 1914. godine, počela bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu – Kolubarska bitka. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo je jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare