Vidovdanske nagrade najboljima

NIŠ, 16 NOVEMBAR 2017

 

NAJBOLJIM UČENICIMA URUČENE VIDOVDANSKE NAGRADE

Učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Niša koji su osvojili jedno od prva tri mesta na zvaničnim republičkim ili međunarodnim takmičenjima i ove godine grad Niš, dodelio je Vidovdanske nagrade.

Grad Niš svake godine, krajem juna meseca, u skladu sa Odlukom o podsticaju razvoja talentovanih učenika i studenata, dodeljuje ove nagrade . Reč je o takmičenjima koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdilo Kalendarom takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2016/2017 godinu.

S obzirom da se pojedina takmičenja po Kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održavaju posle termina predviđenog za dodelu „Vidovdanskih“ nagrada, organizuje se dodela nagrada u drugom krugu nagrađivanja.

Nagrade je u ovom, drugom krugu,  dobilo 17 osnovaca I srednjoškolaca.   

Grad Niš je ove godine u prvom krugu dodelio 267 pohvalnica i 338 novčanih nagrada učenicima niških osnovnih i srednjih škola za šta je izdvojeno 2.890.000. Nagrade je dobilo i 145 učenika i ekipa iz osnovnih i 147 učenika i ekipa iz srednjih škola

U drugom krugu dodele „Vidovdanskih nagrada“ učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Niša,  u Gradskoj kući gradski većnik Bojan Krstić koji je resorno zadužen za obrazovanje, podelio 17 pohvalnica i 21 novčanu nagradu

Visina „Vidovdanskih“ nagrada zavisi od nivoa takmičenja i osvojenog mesta. Za jedno od tri mesta na republičkim takmičenjima ove nagrade se kreću od šest, preko 7,5 do devet hiljada dinara, a za osvojeno jedno od tri prva mesta na međunarodnim takmičenjima nagrade su dvet hiljada za treće mesto, 10,5 hiljada za drugo i 12 hiljada dinara za prvo mesto. Nagrade za ekipna takmičenja se kreću od 20, preko 25 do 30.000 dinara.

„Grad je ove godine odlučio da više nego ikada uloži u obrazovanje o čemu svedoče ove nagrade, ali u jučerašnji događaj kada je grad potpisao sa vladom ugovor o finansiranju i početku izgradnje lamele na Elektronskom fakultetu, ali i Naučno tehnološkog parka, u vrednosti od 15 muliona evra. I to je lepo, ali da bi smo gradili budućnost nisu nam potrebne samo zgrade, već i stručnjaci koji će u njima raditi, a cilj gradske politike je da najbolji studenti sa naših fakulteta, ali i srednjoškolci pa i osnovci, ostanu ovde, u našoj zemlji i našem gradu i budu nosioci razvoja našeg grada“, istako je gradski većnik  Bojan Krstić .

U drugom krugu je nagrađeno sedam osnovaca i deset srednjoškolaca, a nagarde se dodelju na osnovu Odluke o podsticaju razvoja talentovanih učenika i studenata.

„I ove godine grad Niš je nagradio najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, a nagrade su, kako i sam naziv kaže, podsticajne, pa tako predstavljaju motivaciju za ove mlade ljude da nastave sa uspesima kao do sada“, rekla je Marina Kostić. , sekretar Sekretarijata za obrazovanje grada Niša.

„Nagradu sam dobila za osvojeno prvo mesto na republičkom takmičenju iz hemije, a takmičila sam se za Regionalni centar za tealnete u Nišu, a nagradu koju sam sada dobila iskoristići za dalje školovanje“, kaže Natalija Jovanović, učenica OŠ „Stefan Nemanja“. „Mislim da ću i u budućnosti da nastavim da se takmičim iz prirodnih nauka jer mi to leži, ali su prirodne nauke i moja velika ljubav, pa će u tom smeru ići i moje dalje obrazovanje“.

Slično razmišljaju i ostali dobitnici nagrada.

„Planiram da upišem fakultet, ali sam se odlučila da školovanje nastavim u Sofiji“, kaže ona. Njena drugarica iz škole Nađa Nastasijević je na istom konkursu osvojila drugu nagradu, a novac od dobijene nagrade uložiće za kupovinu materijala za rad, a planira da upiše Fakultet umetnosti, odesek grafika”, kaže Femija Miljković  učenica Umetničke škole koja je nagrađena prvom nagradom na konkursu u Bavaništu za izradu inicijala.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare